26. maj 2013

Plant en have -også i din altankasse :)

Ja jeg er hverken druknet i regn eller skvalderkål ;)
Men jeg går og tænker tanker...tanker som blev sat igang af bogen Ind i skoven
af Jean Hegland.
Bogen har flere af de dystopiske temaer som mange af de ungdoms/crossover bøger som feks hungergames, Laura Browns Co2 dagbog mv.i øjeblikket spiller på.
En fremtid hvor kommunikation, politisk system, fødevarer distribuering, miljø og vejrforhold mv er brudt sammen.
I ind i skoven er hovedpersonerne 2 unge piger som er opvokset midt i den californiske natur. Men de har aldrig lært ar være en del af naturen - de er bange for den.
Hele deres barndom har de levet i en parallel verden med skoven, deres forældre har advaret dem om alle farerne ved skoven; klapperslanger, bjørne, giftige bær og giftsumak. Men en dag står de uden mad fra butikkerne, deres køkkenhave kan ikke kun forsørge dem og de begynder at nærme sig skoven- at lærer den at kende- at forstå den og forstå at den rummer muligheder.
Det fik mig til at tænke...
Jeg er selv en habil havedyrker ;) og selvom jeg er vokset op med bedsteforældre der gik på jagt og forældre der er og var naturmennesker, så ville jeg også pludselig komme til kort ude i moder natur - jeg ville nok kende en 10- 15 planter og bær jeg kan spise - men ud over det er naturens mangfoldighed faktisk ukendt land !!
Selvom jeg ind i mellem kan blive en smule træt af Noma-ny nordisk mad -tendensen, så kan jeg ikke alligevel lade være med at tænke at der rumme en masse ubrugte muligheder ude naturen rundt om os.
Jeg plukker gerne vilde blommer kræger, svampe, hyldebær mv.
Men det kræver viden og omtanke. Hvert år er der en del danskere der bliver forgiftede af liljekonvalblade som de tror er ramsløg, af RÅ hyldebær som altså er no go, af ukogte/letkogte grønne bønner som man kan få de vildeste mavesmerter etc etc.
Man skal altså vide hvad man har gang i ;)
Selv om jeg kunne være rig :)  hvis jeg solgte mit skvalderkål og brændenælder til Irma
- så er det nok ikke det der ryger på min tallerken ;) Jeg synes især skvalderkål er en smule overvurderet...Men det siger rigtig meget om vores forhold til naturen når skvalderkål sælges til en formue og hvor ramsløg uge efter uge forpester min grøntsagskasse fra årstiderne. Ja ramsløg smager fint i moderate mængder men ærlig talt ikke 4 uger i træk...
Men en større bevidsthed og kendskab til naturen, måske et kursus fra en klog kone eller mand i sommerferien, udeskoler mv ville være sundt og gavnligt
- for der er ingen tvivl for mig det ville være fornuftigt at begynde at tage magten over vores mad igen. Ikke bare nøjes med hvad Netto og Kvickly smider i hovedet på os.

Men hvor pokker starter man ?
Tjah man kunne jeg starte med at udnytte de enorme mængder jord vi ser rundt omkring - som henlægger som grønne ørkner af græs.
Kig jer omkring; hvor mange haver ser I ikke der der kun består af måske et hegn/hæk og en grøn græsplæne.
Det skal være pænt og nemt .. og så kan far lige sidde 1-2 gange om ugen på den monsterstore græsslåmaskine ;)
Men det er faktisk enormt arbejdskrævede- langt mere end en masse frugttræer, frugtbuske, lidt bede med krydderurter og jordbær.
Eller hvad med de mange tons frugt som hænger og rådner på træerne- mens ejerne køber sprøjtet frugt fra Argentina ?
Stop spild af mad startede sidste efterår en kampagne for at gøre opmærksom på det tossede at vi ikke spiste al den frugt der allerede er i vores haver.
Jeg kender et pæretræ som hvert år give en masse halvgrimme små pærer -jeg har aldrig set dem plukket og da jeg kender ejeren sporadisk har jeg også set hende købe små grønne hårde pærer i den mest sprøjtede version.
En da var der faldet en del pærer ned på fortovet og jeg var nysgerrig og tog dem med hjem. Efter de var skrællet var det den mest saftige og kraftige pærersmag - den var hverken bitter eller ubehagelig. En fantastisk dessertpærer som år efter år blev efterladt til fugle og råddenskab :( og nu har de også fældet træet som ellers hvert år stod smukte med hvide blomster...
Jeg synes det er tosset..den mangfoldighed der ligger i vores haver - de mange muligheder der findes for at ha kontrol og glæde ved at dyrke bare en smule af det vi spiser.
Nu ved jeg godt at vi ikke alle sammen orker at være selvforsynende eller har grønne fingrer -men lidt er jo også godt. Så er følger lidt bud på hvad man kan gøre hvis man har lyst til at starte i det små :)

Du bor i lejlighed og har mulighed for et par altankasser;
Køb et par krydderurter fra Brugsen. Hvis det er typen med mange små planter, prikler du forsigtig planterne ud og vander fornuftigt. De mange små planter vil dø hvis du lade dem stå tæt sammen. De skal ha plads og luft. Nogle af dem vil måske dø- men de kan faktisk godt komme sig;).
På nord og østsiden er det nok mest ting som purløg, dild,mynte og persille som lykkes. På vest og syd er det de mere varmeelskende som timian, rosarin, salvie, basilikum, oregano mv.Læs mere om krydderurter her
Overvej også jordbær. Især de små skovjordbær er gode i altankasser men også alm jordbær er fine.
Man kan godt blive høj over at kunne plukke en gang purløg til æggesalaten.
Måske har I en gårdhave? -der kan der sagtens være en masse krukker med alt fra kryderurter til ribsbuske. Men man skal bare huske at vande godt også i ferien ;)

I bor i hus med have men orker intet;
Egentlig det samme som i lejligheden, men lav endelig et bed i jorden- det er langt nemmere at passe - de fleste uger sørge Vorherre for vandingen.
Krydderurter skal ikke ha gødning og skal kun luges moderat ;)
Lav krydderurtebeddet tæt på køkken eller havedør så er chancen for at I får brugt dem langt større.
Overvej om der ikke er plads til æbletræer, et sødkirsebærtræ evt et blommmetræ.
Hindbær -Især efterårs er også nemme og det er i virkeligheden også jordbær og blåbær- sidstnævnte vil dog helst bo i et surbundsbed med spagnum.
Ingen af disse kræver særlig meget arbejde - andet end at man får plukket frugten og de ikke drukner i ukrudt:).
'Men det er i virkeligheden ret hyggeligt og man får enormt meget frugt for ingen penge.

I bor i hus og vil gerne mere;
Overvej at etablere bede som er overskuelige især hvis I er nybegyndere.
Læs på havenyt.dk
Lån Camilla Plums køkkenhavebog.
Start småt men godt.
Ud over frugten og krydderurterne.
Så ville jeg prioritere et aspargesbed, et bed med lidt salat og ruccola, lidt friske løg og radisser. Helt sikkert et par squashplanter da squash skal plukkes ofte og være langt mindre end det vi får fra butikkerne. Den slags grøntsager er dyre i butikkerne og asparges mv smager helt anderledes nyplukket.
Senere når man har fået styr på det kan man begynde at lege med kål, porre, rodfrugter og kartofler.
Drivhus er også sjovt og extremt givende.

En alm. villahave på små 1000 m2 kan faktisk give et enormt tilskud til frugtskålen.
Jeg har 3 hasselnøddebuske,1 valnøddetræ, efterårshindbær i gult og rødt (fordel giver først bær i august uden orm) 2 slags jordbær,1 ribsbusk(min stikkelsbær er død og jeg kan ikke lide solbær andet i romlikør ;)1 blommetræ, 2 sødkirsebærtræer (1 er rigeligt men da mit ene er mindst 60 -70 år gammelt har jeg plantet et nyt, 4 æbletræer med i alt 5 slags æbler, 6 blåbærbuske og en figen som giver så mange figner at jeg ikke rigtig gider når vi når slutningen af september.
Jeg får druer, abrikoser(når vi er heldige), nektariner og 3 slags pærer fra mine forældre - egentlig kunne jeg godt ha haft plads til det men indtil videre deler vi.
Det betyder faktisk at jeg køber meget lidt frugt i perioden midt juni til februar.
Ingen af frugterne kræver ret meget arbejde andet end at plukke den og det vil de fleste unger faktisk godt.
Frugttræer og buske er smukke - mindst lige så smukke som japanske kirsebær og prydbuske.

Jeg har ingen jord men drømmer om jord under neglene;
overvej en kolonihave- eller kig på siden del jorden

Men ud over det smarte at man ved hvor ens frugt kommer fra, kvaliteten er høj, at man sparer penge etc  så er det også fantastisk sundt for hjernen at være ude i alt det grønne. Faktisk behøver man ikke engang at lave noget fysisk - bare det at være i alt det grønne er bevist sundt for stressede sjæle og udbrændte mennesker.
Mennesker med for højt blodtryk kan faktisk nedsætte deres blodtryk ved at opholde sig ude i det grønne. At man så får et skud D vitamin fra solen og hvis man laver lidt hårdt havearbejde også taber sig eller bliver stærk er en anden sag.

Happy gardening om det så er et basilikumblad til tomatsalaten eller en hel årstiderne kasse som er dit mål ;)




5 kommentarer:

Jane sagde ...

Fantastisk indlæg! Lige hvad jeg havde brug for. Det er hermed bookmarket til næste år, for her står den desværre på ombygning. Til gengæld giver det mig en 16 m2 altan, som helt sikkert skal prydes af grønne sager, ligesom vi har planlagt en mikro nyttehave nede i selve haven.

Så jeg bookmarker og siger mange tak!

Henriette sagde ...

Du siger bare til når du skal ha ene undervisning ;)

Eva sagde ...

Jeg siger tak - nu grillede jeg dig jo også lige på emnet til reception, så skønt med en nedskrevet version også ;)

Henriette sagde ...

Tænkte også på dig ;) Eva - Håber din eksamneslæsning går godt Kh

Frusb sagde ...

Skønt indlæg, Henriette! :-) Jeg har givet mig i kast med porrer, grønkål, hjertesalat (som alle tre kommer fint - indtil videre), broccoli (som jeg tvivler på bliver til noget), ærter, jordbær, brombær og diverse krydderurter. Derudover har vi 2 æbletræer, et kirsebærtræ og et blommetræ. Jeg har absolut ikke grønne fingre, men synes det er hyggeligt at kunne plukke og høste sine egne grøntsager, bær og frugter. Så hvert år udvider jeg mere og mere. Næste år vil jeg have drivhus :-)