23. juni 2011

Aldi og et par anbefalinger

Jeg kommer normalt aldrig i Aldi, dels er butikken ikke så tæt på hvor jeg normalt køber ind, dels så minder butikken mig om et østeuropæsisk deprimerende supermarked.
Nu er alle ikke så visuelle som mig så jeg ved at der er en del der er glade for Aldi ;) Men i mandags fik jeg forvildet mig derind - og nej der er ikke ligefrem meget økologisk hvilket er underligt for jeg ved at i Schweitz er der masser af øko i Aldi.
Der røg så noget virkelig fint mørk chokolade i kurven- samt nogle ostefyldte chilipeber fra frost -som vi ikke taler om ;) 
og så RÅ MÆLK OST !!! jep ost af upasteuriseret mælk fra Schweitz. 
Arla er lige begyndt at producere det til Noma og Thise har også været igang lidt efter at mydighederne lettede lovgivningen omkring det. 'Det er faktisk den eneste måde man kan lave rigtig velsmagende ost på og den måde mælk burde drikkes (hvis man vil drikke mælk) Kogt= past mælk er død mælk som er rigtig svær at fordøje og mangler både vitaminer og gavnlige stoffer.
Og ja så er jeg sikker på at de der oste er fra køer på græs- det går man nemlig meget op i i Schweitz. Osten jeg købte var Gruyer og en mild alpeost (i skiver desværre)
Den milde ost er dog mere kraftfuld i smagen en en dansk danbo ;) men gruyeren er virkelig god gratineret.


Kostdoktorn fra Sverige har lige fået udgivet sin bog i Norge( vi kunne også trænge til den og Gary Taubes why do we get fat på dansk :( )
I forbindelse med det har han skrevet et fint lille indlæg her 
Han skriver bla flg;

"Fettfattig kost er problematisk på grunn av følgende: Spiser man lite fett, må man spise mer av noe annet for å bli mett: Dette ”noe annet” er karbohydrater, for eksempel sukker og mel. Det resulterer i forhøyet blodsukker, og høyere konsentrasjoner av kroppens fettlagrende hormon, insulin. Spiser man mye karbohydrater, resulterer det i teorien i større insulinutskillelse og mer fedme. Det gjør det også i det praktiske liv.I Sverige har vi hatt nøkkelhullmerking av fettfattige matvarer siden 1989. Siden den gang er andelen overvektige svensker mer enn fordoblet. I USA er man enda reddere for fett enn i Sverige. I butikkhyllene der vrimler det av merkelige ”low fat”- og ”no fat”-produkter. Det naturlige fettet i disse produktene er erstattet med sukker, stivelse og ulike tilsetningsstoffer. Dette har ikke resultert i at amerikanerne er blitt slankere, tvert i mot. USA er blitt det landet i verden med flest fete innbyggere.Fedmeepidemien i den vestlige verden setter stadig nye ”rekorder”, og ledsages av en epidemi av type 2 diabetes, en sykdom som karakteriseres av sykelig høyt blodsukker. Ekspertene er hjelpeløse.  Råd om å følge et kalorifattig kosthold og drikke ulike pulverdrikker har sjelden mer enn kortsiktig virkning. Før eller senere blir de aller fleste mennesker lei av å gå rundt og føle seg sultne."
En anden lille anbefaling er Charlotte Birchows bog  " En vilje af stål"  Ja jeg er egentlig allergisk overfor hende når jeg ser hende i divs videoer - men faktisk er store dele af hendes bog ret fornuftig og kan bestemt bruges hvis man trænger til at læse lidt der kan gi en et spark i den rigtige retning. ( det gør jeg pt :( ) Hun fokuserer på det hele menneske og det kan jeg godt lide og det meste af det hun skriver om kost er fornuftigt men med få smuttere ;)
1 kommentar:

Anonym sagde ...

Råmælksost, spændende! Og tak for bogtips. Jeg trænger, som du ved, til al den inspiration, jeg kan få.