8. november 2010

Rødbede-kvass og andre sære mælkesyrede ting

Mælkesyring lyder lidt af Steiner-fodformet, kombineret med støvet polsk indvandrerbutik ;) 
Men det er faktisk en urgammel tradition for at kunne opbevare fødevarer længere. 
Det er en af de typer fødevarer som næsten er forsvundet fra moderne kost-og det er trist. 

Men faktisk spiser vi stadigvæk gærede og syrnede ting 
- tænk bare på yoghurt, vin, øl- desværre er de pasteuriseret og har derfor ikke særligt aktive kulturer.
Traditionelt var vores grøntsager mælkesyret f. eks. agurker, kål og rødbeder. 
Mens man i Asien havde syrnet soja i form af miso og natto.
Vores brød indeholdt tidligere også mælkesyrer f eks surbrød (dog er de fleste væk efter bagning)
Vores yoghurt, tykmælk etc var en god kilde til mælkesyrebakterier, før vi lavede dem industrielt med pasteuriseret mælk.

Der er masser af forskning som peger på at regelmæssig indtag af mælksyrebakterier er gavnligt for helbredet -ikke mindst efter en ordentlig gang antibiotika.
Steiner børn der indtager ganske meget mælkesyregærede grøntsager har f eks en mindre udbredelse af overfølsomhed  se artikel.
(det er ikke den eneste faktor men det er vigtigt)

Når man laver mælksyre(gærede) grøntsager, så bliver de nemmere at fordøje, har bedre vitamin/mineral optagelse, og vi får flere af de gavnlige enzymer. Enzymer som der efterhånden mangler i vores døde tilberedte industrimad.
Nu er det ikke noget man spiser enorme mængder af - men lidt hver dag er fint
- feks til dine æg, til din aftensmad-i din sandwich (hvis du spiser brød)

Ingefærs gulerødder (frit efter Nourish traditions cookbook) 


  • 1 halvliter revent
  •  gulerødder (jeg kan bedst lide den i julienne)
  • 1-2 spsk reven
  •  ingefær
  • 1/4-1/2 spsk havsalt (det grå urafinerede øko salt eller celtic seasalt)Jeg foretrækker det lave niv af salt.
  • OBS Mål er på fint salt
  •  2 spsk valle (hjemmelavet er fint) hvis man ikke bruger det så skal der lidt mere salt i.
  • du støder gulerødderne ned i et stort sylteglas - så de frigiver saft 
  • Blander med resten
  • lukker tæt til - står på køkkenbord 3-4 dage.
  • Jeg synes nogle gange at det er svært at få saft nok ud- så jeg tror at næste gang prøver jeg
  •  med lidt vand.
    Rødbeder 
Rødbeder

GODT til asiatisk kylling eller kedelig kalkun.

De mangler også den søde smag fra sukkeret som vi er vant til - men bliv ikke fristet til at bruge sukker= for så kommer der rigtig meget alkohol i og du får ødelagt den gode balance 

  • 12 mediumsmå rødbeder bages indtil de er bløde i oven.
  • Skæres i bjælker på ca 1/2- 1 cm tykkelse
  • Puttes i glas,
  •  med lidt dild frø/ skærm eller hvad man nu er til. 
  • 1/4- 1/2 spsk havsalt
  •  
  • 4 spsk valle
  •  
  • og lidt vand ( ca 2,5 dl) blandes i
  • Vandets skal dække rødbederne.
  • Igen kan vallen erstattes af mere salt eller endnu bedre kultur fra et mælkesyregæret glas grøntsager.
  • ellers fuldstændig det samme som
  •  med gulerødderne- dog støder man ikke 
  • Har spist dem hele sidste vinter
  •  med roastbeef - dejligt
  • Jeg har også
  •  lavet agurker/ ingefær (har ingen opskrift på det  )
  • men tog tynde tynde skiver af agurk og renset
  •  ingefær, valle, salt og vand 

Jeg skulle lige vænne mig til at mælkesyregæret grøntsager er mere salte og mindre sure end alm eddikesyltet- de bobler også lidt på tungen især rødbederne
Jeg skulle lige vænne mig til at mælkesyregæret grøntsager er mere salte og mindre sure end alm eddikesyltet- de bobler også lidt på tungen især rødbederne
Hjemmelavet valle har jeg nok af -da jeg ofte afdrypper yoghurt, tykmælk eller creme fraise.(mere om det i næste post)

Endnu mere sært er Rødbede kvass 
skulle være udrensende- og godt for nyrer og lever.



Beetkvass
  • 3 mellemstore øko rødbeder skrællet og skåret i små terninger (riv ikke)
  • ca 1/2 dl valle
  • 1/2 spk havsalt
  • et glas med 2 liter
  • Læg rødbeder, salt og valle og fyld efter med vand 
  • Luk omhyggelig og opbevar ved stuetemperatur i 2-3 dage- sæt i køleskab.
  • Drik i små mængder (1 dl af gangen)
  • - smager syrligt, salt af rødbede saft - let boblende

Camilla Plum har også skrevet om mælkesyregæring  
og i mad der holder har hun en dejlig Kimchee ( stærk orientalsk kål )




5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Steiner møder Camilla Plum i fodformede sko;-)

Du er godt nok flittig i køkkenet.

Hilsen Inger

Henriette sagde ...

LOL
ja jeg er jo arbejdsfri pt og bruger tiden på at blive genopbygget....

Thomas, Kbh. sagde ...

Ved du hvor man kan købe syrnede grønsager i Danmark? Jeg har været en tur i Holland og der har de masser af zuurkool (surkål) som ikke er varmebehandlet og smager fantastisk. Har endnu ikke set "frisk" eller "rå" syrnede grønsager i DK, måske ved du eller andre mere end jeg gør?

Henriette sagde ...

Hej Thomas
Jeg synes jeg har set det i en stor helsebiks...
men jeg kiggede ikke nærmer om det var varmebehandlet bagefter- det var det sikkert.
Jeg laver det jo selv.

Anonym sagde ...

Helios laver mælkesyrnede grøntsager på glas - de har ovenikøbet vundet guldmedalje...