29. september 2012

Æble-kokos klatkager

Sikke en skøn lørdag morgen! 
Ja det regnede og var gråt hernede; men der var tændt op i kakkelovnen og vi havde fået fyldt spisekammeret op med gode ting(tørret frugt, nødder, te, kaffe, kokos, smør og chokolade) igår i Brugsen da de havde 20 % på alt Änglamark. 
Jeg havde mega meget lyst til pandekager og nogen gange spiser vi helt alm speltmelbaseret amerikanske pandekager, men i løbet af ugen er der en ny lækker melfri version dukket op. 
Den kan bedst betegnes som en æble klatkage og den smager virkelig godt også kolde.
8 stks

  • 1 stort eller 2 små æble (gerne Gråsten, Aroma eller lign syrligt æble) rives groft og tilsættes
  • 2 æg
  • 1 stor spk. Husk
  • lidt kanel
  • et nip salt
  • 1/2 dl kokos, mandel eller alm piskefløde
  • og så nok fint "affedtet" kokosmel til det hænger sammen og er som en lidt tyk amerikansk pandekagedej.

Jeg er en fattigrøv så jeg bruger de tørrede rester fra kokosmælk produktionen, men jeg er sikker på at det dyre købte mel er fint ;)
Mandelmel eller måske hasselnøddemel ville også være dejligt.

Lad lige dejen stå lidt og bag så klatkager på panden med ghee eller kokosfedt.
De skal vendes lidty forsigtigt men falder ikke meget fra hinanden, hvis bare de har fået en god skorpe først.
Vi spiser dem bare on the rocks ;) men en smule ahorn sirup eller lign er ikke dårligt.
Faktisk tror jeg også at lidt sprød bacon ville klæ dem.
Vi har bagt dem 2 gange nu og jeg tror jeg bage en masse til fryseren :) for de ville også være skønne som eftermiddagsmad.

Dagen i dag har budt på massere af bagning (hvad laver man ellers en regnvejrsdag??)
Bla. den syndige rødbedebrownie over fra Madbanditten- oh my oh my... ny favorit 
og så bagte jeg også Tanjas ( mands;) ) Gulerodsbrød
Super lækkert og nemt. Skøn måde at få skjult lidt grøntsager i.
Det er ikke fordi min datter ikke med glæde spiser grønt til aften eller lidt rester til morgenmaden, men når hun selv skal sørge for frokost er hun ikke så god til det - så smart med lidt gulerødder i brødet. 
Faktisk bagte jeg også kerneknækbrød med en gang smulder fra juicen 
(Rødbede, gulerod og æble) i torsdags. De fik en ret vild farve og duftede sært af hindbær ? men smagte vidunderligt :)

Nu skinner solen endelig- så jeg vil skynde mig ud og få lidt sol på næsen inden den står på sen aftensmad
Rejer med fennikel, gulerodsbrød og så den skønne brownie:)

26. september 2012

Suppetid

Jeg fik jo denne her skønne lyseblå Le creuset gryde i fødselsdagsgave
Og den har sandeligt været i brug her på det sidste, hvor september har besluttet sig at vise sig fra sin efterårsagtige side frem for sensommer siden.
Det er ret så syret at gå og sylte agurker, lave ketchup, pickles etc samtidig med at man mest har det som om det er efterårsferie.
Jeg havde været så tåbelig at jeg var begyndt at male vinduer med linoliemaling - uden at tjekke vejrudsigten og det betød at mandag aften kunne vi kun ramme de 14 grader indenfor, da vi manglede et vindue og det var stiv østenkulling. Uldundertøjet kom frem også selv om det næsten er slidt op :(
Jeg har kig på den her webbix da de har Engel som er det bedste uldundertøj jeg har haft til voksne- deres silke/uldblanding er fremragende -sidder i en 3 år gl trøje og den er blød og lækker, men desværre bliver det nok kun til uldtypen i år pga økonomi.
Tilbage til suppen ;)
Min datter elsker ost og tomat- men jeg synes ofte at tomatsuppe ikke det mest mættende -så jeg fandt denne mere mættende
Cremet tomat og paramesansuppe.
8 flåede store søde tomater eller en dåse flåede tomater samt 1-2 soltørret tomater til at give extra sødme.
2 stilke bladselleri i tern
1 stort løg i tern
2 fed hvidløg
2 gulerødder i tern
1 stor kartoffel i tern
en håndfuld frisk basilikum
lidt oregano
1.25 liter god suppe (kylling eller kalv)
1/4 piskefløde eller mandelfløde uden sukker)
 stor håndfuld parmesan,pecorino eller høost

  • Grøntsagerne steges blidt i lidt smør.
  • Krydderurter og suppe hældes på og der koges stille ca 30-45 min.
  • Blend til fint mos og tilsæt fløden- varm igennem og smag til med salt, peber, evt lidt syre( citronsaft,æbleddike eller hvidvin)
  • - hold igen med salten da osten også er salt.
  • Måske skal der lidt mere væske i -vi kan godt lide ret tykke supper - nok et levn fra da E var lille og selv spiste ;)
  • Lige før servering tilsæt osten.


Giver ca 4 medium store portioner- man behøver ikke tilbehør selvom spøde ting altid er dejligt.

Til andre supper som er mindre mættende er oste oopsies lækkre
I princippet en alm oopsie dej af
3 æg (delt)
100 gram fuldfed flødeost
1 spsk husk
- så tilsættter man bare lidt ternet gruyer eller anden god ost.
Bager den i små klatter frem for store flade- så minder de meget om ostevandbakkelser.





18. september 2012

Mit spisekammer

Jane over fra Madbanditten viser i dag hendes køleskab og skuffer frem og det er bare så sjovt, fordi jeg lå i morges og tænkte at jeg ville skrive et indlæg om mit spisekammer- dog ikke så meget med fokus på sære LCHF ingredienser, men mere for fattigrøve ;) da det er det jeg ved mest om.
Mit spisekammer- beklager kvaliteten, er ikke specielt stort, men klart det bedste ved mit gamle hus. Ligger med vindue stik øst så det har kun morgensol - et spisekammer burde ligge med luft/lys ud til nord -men det har badeværelses så fået æren af :(
I mit spisekammer opbevarer jeg alle de ting jeg køber stort ind af, mit syltetøj, mine glas med frø og kerner mv. Mine olier, hvidløg, løg, lidt æbler og kartofler mv.
ALT fra butikker omhældes til patentglas i mit hus- det skyldes 3 ting;

  1. Mus- halsbånd mus kan sagtens flytte 500 gram mandler på en nat -har prøvet:(
  2. Emballagen på f eks mel og grynposer- men også andre produkter er møj giftig - indeholder fluorstoffer som vandrer fra papir over til madvarer. I princippet bør man også pakke smør ud, men det får jeg ikke altid gjort. Dåser køber jeg mindst muligt. I Sverige men også lidt i DK begynder pap/karton at erstatte dåser og det er godt, da dåserne desværre indeholder BPA (se her hvad der skete med et par journalister der spiste dåsemad. Det betyder at jeg i dagligdagen køber u-økologiske tomater på karton og når pengene er til det økologiske på glas. Kokosmælk, når jeg ikke selv laver den, kan fåes i Superbedst og indvandrere butikker på karton. Bønner og linser til nødløsninger kun på karton eller glas (primært Sverige) Tun primært glas men ind i mellem ryger der en dåse med.
  3. Jeg mister overblikket når ting står i poser i skuffer og på hylder  og kommer til at købe for meget- så i glas gerne med mærkat så jeg kan se hvad jeg har i huset.
Den store brødbeholder indeholder IKKE brød ;) men større indkøb af nødder og kerner, som ikke er hældt på glas- samt en smule speltmel til dage hvor der bages alm.

Kød og fiskDet lidt federe kød er billigere end det med den lave fedt procent- så køb blot 12- 18 % frem for 5 % kød. (dog kan det være svært at finde det federe, når man som jeg helst spiser økologisk -( politisk korrekt regulering af forbrugeren ØV)
Køb 1/2- 1/4 okser /lam mv - det er langt billigere og kvaliteten er super høj, men kræver plads og økonomisk overskud til at lægge ud for en stor mængde kød.
Bacon -kig efter frilandsbacon -kan spises med ret god samvittighed. I Sverige er øko bacon og Prinskorv(små pølser) billige :) Hvis økonomien ikke er til øko så kig forbi de tyske lavpris butikker- tyskerne har forbløffende gode svinekødsprodukter-skinke, pølser og bacon. Vi har aldrig store mængder alm pålæg men en spegepølse er der som regel.

Fisk er en af de rigtige store poster for fisk er dyrt-så vi får ikke spist så meget som vi burde. Nogle fiskere sælger fisk direkte fra båden, det  henter vi om sommeren- primært rødspætter, torsk og fjordrejer. Ofte er det ikke dyrere at gå til fiskehandleren, end at købe frossen fisk i supermarkedet og kvaliteten er langt højere. Kammuslinger og rejer fåes dog ofte til en god pris frossen.
Lav selv din gravet lax- det er langt billigere end at købe det færdigt- men køb den helst økologisk eller vild. En hel side røget laks er også typisk billigere end i skiver. Jeg har næsten altid lidt MSC.mærket tun på hylden og det er selvom tun ikke er småbørns eller kvindemad :(


Ost og mælk

- en del af de federe oste, er billigere end de magre versioner.
Børneosten over alle: Flødeharvarti er super billig og fåes også økologisk fra Urtekram.
- og den smager godt når den bliver brugt sammen med stærkere ost - og den er også fin som snack. Ellers har vi altid parmasanost -ofte også høost eller lign. En god cheddar- kan næsten altid fåes øko. Flødeost mv laver jeg som regel selv. Hvis vi er i Sverige køber jeg altid ost med hjem- billigere moms og ingen fedtskat. Sødmælk til kaffen eller til en gang hjemmelavet kefir eller yoghurt. Lidt cremefraise -køber ofte den i Fakta da den er billig og på jerseymælk. Lidt piskefløde som regel Osteds fra Rema1000


Æg: de bedste og billigste æg komme fra dine egne høns
- så overvej om det ikke er muligt at holde høns. 

Mine damer der leverer billigt og sundt protein. 4 stks er sikkert nok, men hvis du holder lidt flere så kan det være du bliver gode venner med naboen. Jeg har 7 og sælger så mange til naboer at jeg kan købe en pose økofoder om måneden for indtægten.Det tager ikke ret lang tid- og naboerne vil gerne passe i ferier. Alternativt find en bondemand der holder høns på en fornuftig måde - bed om at se hans hønsegård og spørg ind til foder.  De bedste æg kommer fra høns som går frit og kun får lidt korn som tilskud. Divs smarte foderblanding giver ikke velsmagende eller sunde æg.

Nødder og kerner.
er en af de helt store udgifter på mit budget - især mandler.
Hvis du har en have så plant nøddebuske og et valnøddetræ -det tager ganske vist meget lang tid før det bærer, men det er det værd når de endelig er modne)
Køb mandler i udlandet -både i Sverige, Tyskland eller England er de langt billigere, dels er deres moms ikke så høj, dels er de ikke belagt med luxusmoms som mandler er i Danmark. 

Kik evt hos indvandrerbutikkker, det er ikke så længe siden at jeg købte 1 kg mandler for 80 kr- det er billigere. (nej de er ikke økologiske - men lige der vælger jeg at gå på kompromis) 
Jeg har primært mandler, pekans, valnødder, kokos og macadamianødder i spisekammeret. Hørfrø, chiafrø og sesam og græskarkerner er som regel også på glas.
Jeg har skåret kraftigt ned på alle de lækre brød og kager der huserer på divs blogs af flere grunde; dels er det dyrt at bage kernebrød og divs lækre kokos kager, boller mv. Dels så fik vi pludselig spist for meget af den slags og får lidt af grøntsager, protein og fedt. Det er LUXUS og ikke hverdagsmad, derfor har vi altid kernebrød og den slags nedfrosset i skiver. På den måde tager vi kun en skive op en gang i mellem.

Husk-mel jeg køber som regel urtekrams- da den er billigst hernede- uundværlig i LCHF køkkenet. Lidt arrowroot- ikke LCHF men glutenfrit. En smule speltmel til særlige dage.

Sødemidler

Er jo selvforsynede med honning ;)
Nej det er ikke specielt Low carb men Real Foods og da vi har skåret så meget i de kager vi laver betyder det ikke så meget at man bruger lidt rigtigt honning til en enkelt dessert i weekenden. Vi har også altid ahorn sirup -køb endelig klasse B, samt lidt muskovado-sukker som giver meget sødme og smag.  Lidt sukrin og birkesød har vi også på hylderne. De bruges primært i små mængder evt sammen med de alm sødemidler - så kan man skære ned på sukkeret, mens muskovado-sukkeret eller ahornsirup slører den lidt kemiske kolde smag.Tørret frugt (primært øko dadler, abrikoser og rosiner optræder også som sødemiddel i små mængder -men husk det er koncentreret kulhydrat.

Olier og chokolade
Det er virkelig simpelt hos os; 
godt øko smør, evt lavet til ghee, Oliven olie -oftest den fra Urtekram.
Kokosolie, macadamianødde olie, evt valnødde og mandelolie når vi har råd. 
Lidt skrammel olie i form af riskim eller vindruekerneolie til at fortynde den dyre og stærktsmagende olivenolie og macadamianøddeolie i majonnaise. Ingen af de 2 sidste olier kan anbefales udfra sundhedsmæssigt synspunkt så det er et kompromis.
Chokolade- ofte den økologiske fra Netto, eller Irmas - men hvis man kan leve med at den ikke er ØKO så må jeg indrømme at jeg køber Aldis eller Liedls 70-85 %- de smager godt og er meget billige ;)

Andet 
Altid et glas med mælkesyret grønt
ofte ketchup- gerne æbleketchup
God oksefond i fryseren.
Hjemmelavet kryddersalt- men ellers er allround krydderiet fra Urtekram et hit.
Masser af krydderurter i haven eller tørret over kakkelovnen.

Grøntsager og frugt
Årstidens - men i denne tid, pas på med ikke at spise for mange rodfrugter, hvis du low carber seriøst. Men hvidkål og andet kål er ret billigt også øko.
Prøv at finde gårdbutikker, der kan man ofte finde gode tilbud på vinter grøntsager.
Jeg købte sidste vinter en hel stok rosenkål - kun til 5 kr !
Dyrk en køkkenhave- især de dyre grøntsager som:
salat, asparges, artiskokker, krydderurter og courgettes mv kan det betale sig at dyrke. 

Frugttræer, jordbærplanter, hindbær og blåbær er også virkelig guld værd. Spørg din nabo eller venner om de har extra frugt - det har mange flere end man tror.

Tilskud mv
Læse mere her

Lav alt fra bunden og du har råd til at spise god, økologisk nærende Low carb/high fat mad.






14. september 2012

Børn uden mel og sukker

Sådan en fredag må man liiige ha en extra kop kaffe;
Efter teenageren havde forladt matriklen, krøb jeg tilbage i seng med en bog og kop te (rødmer lidt) men teen skulle åbenbart væltes, syntes katten.
Så jeg stod op igen og faldt over hundens vandskål -av -tung stenstøjsskål. Så var dagen ligesom igang.
Det suser ind af hullerne i huse t(har ikke fået lavet terassedøren færdigt) -ups og er igang med at male et par vinduer -så der er bare plastik for- havde ikke helt planlagt at det skulle blive efterår endnu :)
Så den står på chokolade trøfler i weekenden og vi har også masser af figner som er helt anderledes end dem i butikkerne.
Jeg lader som om at det ikke er efterår endnu :)

Jeg blev spurgt om i sidste uge om jeg ikke synes det var synd at ha børn og følge LCHF mv.
Mit spm blev et tjah.....
 for jeg er ikke hysterisk striks med min datter.
Jeg bryder mig ikke om big mamma samfundstendensen hvor staten skal styre og bestemme hvad jeg eller mit barn skal spise -det gælder både restriktiv sukker og fedtpolitik- selv om jeg har sympati for at køre en mere restriktiv sukker politik i skoler mv.
Jeg tror simpelthen at vi risikere at fjerne magten fra forældrene - og at lærere og pædagoger pludselig skal definerer hvad sund kost er. Det bliver ikke bedre af at en diætist uddannet inden på margarine/fuldkorns akademiet skal rådgive :(
Jeg har hørt om eksempler hvor et skive rugbrød med mørk chokolade pludselig blev sat i skammekrogen -mens en blød bolle med lätta margarine og kyllinge skod pølse var ok.

Der er 10000 vis af sunde LCHF, Paleo, real foods børn der vokser op uden at spise franskbrød, sukker og skodprodukter (og uden den statsautoriserede margarine og fuldkorns trend ;) og jeg mener bestemt at de er sunde og glade -og måske får de lyst til på et tidspunkt at eksperimentere med mere normal kos - men de fleste vil altid være præget af at de derhjemme har mødt ægte mad, der ikke er pakket ind i plastik og pap. Mad der ligner det din olde/tipolde mor ville kunne genkende.

Min store pige kan sagtens nyde en Mc. D burger eller købe slam slik
- men når man kigger på det hun ellers vælger, så er det præget af minimalt med gryn, sukker og slam.
Hun vælger mere og mere realfood orienteret -  ja det er med rigelig æg, smør og andre gode nærende ting. Jeg har lagt mærke til at hvor hun før hev en frossen bolle op og smurte den med ketchup og ost -valgte et glas juice/ eller honning sød te- så vælger hun oftere en håndfuld mandler, et stykke mørk chokolade eller en oste bid som snack. Så hun er på rette kurs.
Hun er slank, super stærk, sund og glad og jeg tør godt slippe hende fri på egne ben om et år eller 2.

Her er andre LCHF, realfoods eller paleo unger eller blogs med fokus på børn og kost.
Kostdoktorns Klara
DrJays unger
Mkittekat 
mommypotamus
palebaby


12. september 2012

Et par indkøbstips

her mindt i septembers travlheden.
Først kig forbi fakta - 16 kr for en pakke øko smør
- smid endeligt lidt i fryseren- smøret lige nu er langt sundere end senere på året når køerne ikke mere går på græs.
I vores lokale brugs er der ret meget kalvekød på tilbud - det drejer sig om Veal Rosé som jeg tidligere  har skrevet om. det er absolut et fint tilskud til øko kød- som jeg ikke får købt særligt meget af i disse tider. Enlig mor på dagpenge betyder stram stram økonomi- især uden børnepenge/SU.
Har ellers haft så travlt -ikke mindst med jobsøgningerne og en samtale blev det også til- desværre valgte de en anden :( selv om jeg fik ros
Jeg er både skuffet og lettet. Lettet fordi jobbet indebar 4 timers transport dagligt inklusiv en 20 min tur på cykel /gå ben hver vej - i et mørkt og barsk område
- ved ikke hvor fedt det havde været til vinter. Der må være grænser for hvad man skal byde sig selv... også selv om debatten er hård om de arbejdsløse pt..

Madmæssigt har det været præget af stop spild af mad- retter;
 I går blev en rest culottesteg. kedelige champingons, tomater, og et let kedeligt spidskålshoved samt halv sur piskefløde til en gang kødsovs( med løg, gulerødder og divs krydderurter)  pakket i spidskål og gratineret med fløden og en rest ost.
Smagte dejligt og krævede kun lidt fantasi.
Men vi trænger til lidt madplan -for i travlheden bliver det ofte lidt kedeligt mad.
Morgenmaden i øjeblikket er ægge og frugtbaseret.
Normalt er frugt et lidt no go i LCHF - men lige i øjeblikket bulner busker og træer og derfor spiser jeg med glæde; Figner med melon, sprøde Clara Fris pærer, nye røde æbler, blåbær, brombær og hindbær.
Masser af sprøde druer og blommer.  Resten af året er jeg ikke den store frugt spiser.... men jeg holder fest lige i øjeblikket.

Vasketøjet og opvasken kalder- her er ikke vasket gulv i mindst en måned- vi har stadig hul i huset ....og mangler at få malet og sat et vindue i- så her er masser af gøremål - men nøj hvor trænger jeg til et job og en normal hverdag .


4. september 2012

September travlhed

Man må vist godt være træt ikke ??
På 2 dage har jeg gravet ca 96 kg kartofler op- det er vel og mærket sorteret vægt ;)
efter de grønne er smidt ud og de mikroskopiske og halve er gemt til at koge til høns.
De rigtig store yderst til venstre er Folva- som er supergode til bage kartofler og den salgs
-dem i midten er Roseval- smukke ikke ? Så er der Ditta( god allround), King Edward( den bedste til kartoffelmos) Sava ( allround)og en rest sommer kartofler Ballerina- nederst fortil er der lidt Blå Congo- -bare for sjov.
Er kartofler LCHF ? - nææææh men jeg synes de er mindre slemme end pasta og ris -læs hvorfor her
og resten af familien er glade for kartofler.

Har du husket din fiskeolie ? - det er nu du skal holde dine D lagre i balance!!
- nogle har gode lagre efter en halvskidt sommer (det har jeg fordi jeg har været ude nonstop-fordel at være arbejdsløs)- andre som min datter er ligbleg efter en sommer i skyggen.
Hun skal klart igang med fiskeolien og da hun er sart får hun den i tabletform med extra D3.

og den her til mig selv, da jeg sagtens kan spise flydende - det er langt billigere og jeg foretrækker torskelevertranen


HVIS mine pengepung var til creme de la creme løsningen
så valgte jeg en af de her hos Naturebaby.dk- de er absolut det bedste kvalitet
og især vigtige hvis du ikke spiser nok A vitamin
( f.eks fedtfattigt eller vegetarisk/vegansk eller er syg, gravid, ammende mv.
Husk aldrig at spise store dosis D uden at din kost balancerer A og K2.

Hvis man vil dykke længere ned i fedtstofferne- så er månedens tema hos Rebeca Persson
Fedt nok-hele livet - og det er faktisk et af de bedre bud på en guide til fedstoffer ;)
Vi bliver nok aldrig 100% enige om de vegetabilske olier- men det er bestemt en god guide og heldigvis slet ikke fedtfattig.

Og kære Maria, Tanja mv der bruger blogger
- NU har jeg prøvet med andre browsere men af en eller anden grund kan jeg stadig ikke få lov til at løse ordgåden- så jeg læser med men skriver ingen kommentarer -sorry :(