22. april 2010

Flad mave - en god begyndelse




Lige i øjeblikket ser vi flere og flere kostplaner som begynder at se kritisk på madpyramiden. 
Fælles for dem er at man skærer ned på de hurtige kulhydrater;
pasta, ris, hvidt brød, havre gryn,sukker og frugt juice - GODT :)
MEN også at de er mere moderate i deres holdning til fedt- men i min kikkert stadig lidt fedtforkrækket eller mere korrekt bange for mættet fedt og meget begejstret for flerumættet fedt. 
Men al begyndelse er jo bedre end kulhydrat-helvedet fra officiel side ;)


En af dem er den nye bog Spis maven flad af Charlotte Hartvig og  Majbritt L. Engell. 


Deres råd er flg;


TIPS
  • Hold alvorligt igen med kulhydraterne - helt bandlyst er de hurtigste, fra hvidt brød, ris, pasta - og frugt.
  • Undgå alt sukker - herunder i kager, slik, morgenmadsprodukter. Spis relativt meget protein.
  • Spis stivelsesfattige grøntsager (undgå f.eks. rodfrugter).
  • Spis masser af monoumættet fedt eller ”MUFA-mad” - som forfatterne kalder det - i form af avocado, æg, oliven- og rapsolie og produkter deraf, ja selv mayonnaisesalater baseret på rapsolie.
  • Spis mandler, hvis du ikke har andet ved hånden. Ifølge forfatterne kan man slanke maven med en daglig håndfuld mandler - hvis man holder sig fra de forkerte kulhydrater fra mel, sukker, ris, pasta, kartoffel, grovbrød og havregryn.
Har du for meget mavefedt?
  • Mål dig på hoften (ved hoftebenet) og i taljen ved navlen.
  • Mænd bør have et 1/1-forhold mellem hoften og taljen.
  • Kvinder bør have et hofte/talje-størrelsesforhold på 1/0,8
  • Er dit taljemål som kvinde over 80 pct. af hoftemålet, har du formentlig lav insulinfølsomhed og bør tabe mavefedt.
  • Det samme gælder, hvis du som mand måler mere om taljen, end du gør om hoften.

Pas på med
  • Frugt - undtagen bær, blomme, æble, pære - hæmmer insulinfølsomheden og sætter sig på maven.
  • Havregryn: Er sundt og groft, men meget energitæt og stivelsesholdigt.
  • Hvidt brød og grovbrød: Er fyldt med stivelse og gift for taljen.
  • Fruktose - et sødestof, som bruges meget i tyske produkter. Det er lige så slemt som sukker i forhold til insulinfølsomheden/maven.
  • Flerumættede fedtsyrer - fra f.eks. valnødder, sesam, solsikke, majs og olier heraf - er ernæringsmæssigt gode fedtkilder, men er mistænkt for at være kræftfremkaldende.


2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg kiggede lidt i bogen hos boghandleren og så at de også tæller kulhydrater, det er da helt nye toner.
Det lyder som om du har købt bogen, er opskrifterne noget ved?

Inger

Henriette sagde ...

Nej har kun kikket i den hos veninde

OPskrifterne er lidt fedtforskrækkede synes jeg
og så bruger de meget Kærgården flydende et produkt jeg bare ikke vil ha.

her er et link til nogle af opskrifterne

http://kvinder.bt.dk/menu/sundhed/vis/laes/spis-dig-til-en-flad-mave/