21. februar 2009

BLOMKÅL

BLOMKÅL - elsket og hadet.
Når det drejer sig om blomkål skilles vandene:
 - nogle elsker blomkål -andre hader det.

Jeg har altid spist en del kål 
-og efter jeg er begyndt på LCHF har jeg klart spist endnu mere,
ikke mindst fordi blomkål kan bruges på så mange måder.

Næringsindhold pr 100 gram.
121 KJ/
protein: 2,o g
Kulhydrat 4,2
fibre 2,4 g
derfor reelle netcarb=  kun 1,8 gram
fedt 0,4

Kan købes hele året - men danske er i sæson juni-november.

  • Blomkål kan bruges rå eller letkogte i salat
  • - gerne med en creme fraise dressing og rejer
  • Rå blomkål hakket relativ fint med en hakket mandler/olivenolie + citrondressing
  • Gratineret med ost og fløde
  • Som erstatning for kartofler enten i supper 
  • eller som mos.
  • Kog blomkålen og mos med smør, fløde evt ost eller muskatnød.
  • Helena har en version med Ajvar ( rød peber mos) Lyder lækkert men har ikke prøvet den endnu.
Som pizzabund ! ja du læste rigtigt.
Her er den oprindelig version 
Men jeg bruger flg:

1 medium blomkålshoved koges let og moses 
sammen med 2 æg 
200 gram reven mozzarella ost 
(skal være den tørre slags som købes i poser - den friske er alt for våd.)
Krydderurter- jeg bruger mest oregano og basilikum.

  • Massen smøres tyndt  ca 1/2 cm ud på et bagepapir  jeg laver oftest små pizzabunde da det er nemmere at vende.
  • Bag ca 15 min ved 200 grader.
  • hæv temperatur til 250 grader
  • Vend bunden - hvis du bager en stor, skal du vende den ud på et nyt stykke bagepapir.
  • Spred nu fyld -som skal være mere tørt end normalt
  • Derfor bruger jeg ikke tomatsauce så meget)
  • F eks cherry tomater, pølse, parma skinke, artiskokkhjerte i bidder, champinon
  • (obs fyldet skal være forstegt hvis det er råt da det kun bages kort
  • Lidt mere kraftig ost f eks lidt cheddar og parmasan er godt - måske lidt oliven olie.
  • Og bag ca 5-10 min ved 250 grade.
  • Nu har du en lækker pizza som også smager godt kold.
Den er ikke sprød som en grynbaseret, med rigtig lækker.
Nogen gange bager jeg kun bunden - men vender den 
og smører med olivenolie og hvidløg, parmsan 
og bager den som små ostestænger til suppe.






3 kommentarer:

Typ noll sagde ...

Så spännande med pizzadeg av blomkål, det måste provas. Tack för tipset. Hoppas du mår gott.
Helena/Fett bra mat

Kirsten Skaarup sagde ...

Det lyder som en rigtig spændende pizza. Den vil jeg prøve!
Kh
Kirsten

Henriette sagde ...

Hej Kirsten
Det er ret anderledes-ikke sprød som alm pizza
-men min ellers blomkålsforskrækkede tøs spiser den med glæde ;)