havde forleden dag følgende liste over superfoods vi alle sammen burde spise jævnligt.
Her kommer en kort fordansket version:)
Æggeblommer
Fra høns på græs ( det vil sige havehøns eller økohøns)
Hvorfor ?
A vitamin, choline, folate, selen, jod og omega 3 gør at det er lidt af en vitaminbombe.
Spis dem dagligt og det er ikke svært når man vælger real foods :)
Lever
fra økodyr er simplethen så næringsrigt og fuld af jern, A vitamin og B vitaminer. Det er blandt de såkaldte helllige fødemidler, men de fleste af os er for dårlige til at spise det også undertegnet.
Det giver også mening hvis man vil spise bæredygtigt at spise hele dyret.
Tang
Godt boost af jod, magnesium, mangan, jern og en masse micro stoffer som de fleste af os har brug for. Lær at elske sushi ;) eller drys en smule kelp på dine salater -eller lav urtesalt med lidt tørret tang.
Gurkemeje
er fantastisk som anti cancer , anti inflamatorisk( feks tarmlidelser) og en lang række andre lidelse som ældning, gigtsmerter, grå stær og reduction af kolesterol. Gurkemeje smager en smule støvet men er slet ikke stærkt derfor kan det bruges til meget mere end karryretter. F eks i blomkåls ris eller i yoghurt dressing- et drys på røræggene- i supper. Selv som te blandt andet i en af Pukka teerne.
Bensuppe
af øko eller fritgående dyr.
Overset del af vores kost- før i tiden almindelig i en alm husholdning.
Sprængfyldt af gelatine og mieraler. En måde man uden dårlig samvittighed kan spare på kødet, helende ved sygdom, ømme maver, ømme knæ. Her hvordan du gør det nemmest.
Marv
I gennem hele vores historier har mennesket prioriteret marv over alt andet. Nogle af de tidligeste spor efter mennesker i Danmark er knogler der er flækket for at få adgang til marv. Fuld af næringsstoffer og super nærende -lidt synd bare at smide det til hunden.
Hvornår har du sidst spist marv ? -ja ikke det er ligesom forsvundet ud af vores madplan. Marv er grænseoverskridende -også for mig
Men en af måderne er at lave osso bucco hvor det smelter ud i den gode sovs. Senere kan man vokse og prøve grillet med salt oven på en god bøf. Mærkeligt nok da jeg var barn var det faktisk en af de ting jeg elskede ristet oksemarv på rugbrød med salt- Jeg må ha vidst at jeg havde godt af det ;)
Skaldyr
Især østers og muslinger- enormt mange mineraler, omega 3 og B og A vitaminer.
Andre former for skaldyr er også nærende men desværre skal man kigge sig for. De der store rejer er smækfyldte med anitibiotika og kemikaler- forurener naturen i Vietnam mv- så sålænge at det er svært at få bæredygtige rejer (kig i Irma) er det bedst at undgå rejer.
Moden ost
fra køer på græs dvs øko eller frilandskøer og får( typisk Alperne og Italien)
F eks Gouda. Masse af K2 i Gouda mens feks fårosten pecorino er fuld af kalk :).
K2 er livsnødvendigt i forhold til hjertekar sygdomme, at putte kalk ind i knoglerne og i forhold til beskyttelse mod kræft.
Natto
fermenteret soja som lugter helt for færdeligt- bedste kilde til feks K2 - aner ikke om man kan få det i Danmark??- tror næppe jeg bliver god til at spise det, synes det lugter og smager ret grimt ;)
Hele fisk
som sardiner og ansjoser- super sunde og mindre problematiske i forhold til tungmetaller og overfiskning.
Hmmm måske skulle jeg alligevel blive voksen nok til spise den slags ;)
Rød palmeolie
Afrikanerne har i årevis stegt i det- det er stabilt og super sundt fuld af E vitamin og CoQ10. Vælg øko afrikansk frem for sydøst asiatisk som indebære fældning af regnskov og dermed udslettelse af orangutanger. Jeg synes det smager en smule sært men overvejer om jeg ikke alligevel skal prøve og lærer at holde af det.
Paranødder eller Brazil.
Absolut bedste kilde til selen.
Paranødder opbevares bedst i fryseren, da de på grund af det høje fedtindhold hurtigt harskner.
Paranødder er særligt udsatte for at indeholde aflatoksiner, et giftstof, som kommer af mug inde i nødden. 2-3 stks pr dag og du er fuldt dækket:)
Lilla og blå grøntsager og frugt.
F eks bær, druer, gulerødder, kål mv.
Helten er Anthocyanerne som anses for at virke som antioxidanter. Anthocyaninerne er vigtige i menneskets stofskifte, hvor de giver beskyttelse mod flere former for hjerte-kar sygdomme, kræft og inflammationer. Så lidt bær hver dag eller rødkål eller rødløg er godt ;).
Fermenteret mad
Både frugt, grøntsager, mælkeprodukter.
Husk hver dag at få lidt fermenteret mad. Start med yoghurt og kefir og kom igang med grøntsagerne. Hvis alt fejler er købt mælkesyret juice en god introdution . feks denne
Læs også dette indlæg
Hvor gode er I til at spise dem ?
Er I overrasket over nogle af tingene?
Jeg er ret godt med når det gælder oste, æggeblommer, bensupper og fermenteret mad.
Jeg er ret dårlig til især skaldyr og indmad. Jeg kunne være bedre til det med lilla bær etcog gurkemeje ( jeg vil i hvertfald blive bedre til at prioritere det.
Palmeolie og paranødder skal jeg øve mig i.-har ellers undgået paranødderne pga frygt for allergisk reaktion. Mon øko er mere sikre ?
Småfisk og natto tror jeg næppe bliver en del af min kost-ligesom leveren aldrig har været et hit.... tro bare ikke at jeg er voksen nok til det endnu:)
10 kommentarer:
Nej, jeg kan ikke prale af at spise meget af det. Æggeblommer og ost, men det er vist det.
Der skal jo være plads til forbedringer, ikke?
har du prøvet kyllingelever?
Det har ikke så kraftig smag af lever som kalve- eller svinelever.
Jeg er selv blevet ret så begejstret for kyllingelever.
Det er endda billigt, selv den økologiske, jeg køber min hos Bækvang, her koster det 69 kr pr. kg.
Jeg har lavet det på flere måder, men den i peanutbuttersovs var nok den bedste, det kan varmt anbefales :-)
@Jane -jeps ;)
@ Maria -jeg ville enormt gerne prøve kyllingelever da jeg har hørt at det var mildt i smagen men da jeg er allergisk overfor kylling er jeg sådan lidt tjah bom om jeg tøer- der er jo ikke muskelfibre i lever så måske er det ok:)
Så måske andelever Henriette? Selv kan jeg jo ikke rigtig tåle osten og der er også flere af de andre ting der ikke lige er hverdagsmad her. Har aldrig smagt palmeolie. Er det bare helsebiksen hvis man skal have fingre i det?
Er harske paranødder sundhedsskadelige, eller smager de bare dårligt? :-)
@ Malene Heldigvis er der jo masser af K2 i andre ting feks æggeblommer og indmad
ja andelever lyder faktisk ikke dumt
@Trine - harske nødder er altid et kæmpe problem uanset om det er paranødder eller f eks hasselnødder.
flerumættede fedtsyre er ret følsomme over for varme og luft og det er ret hårdt for kroppen at håndterer harsk fedtstof.. Men man risikerer også at bliver allergisk over for nødder. F eks kan harske hasselnødder indeholde ret store mængder histaminer :( Derfor spiser jeg sjældent hasselnødder sent på året og opbevarer stor mængder nødder i fryseren.
Jeg har personligt været lidt forsigtig med paranødder pga giftstoffet- men jeg tror jeg skal til at prøve dem.
@ Malene Heldigvis er der jo masser af K2 i andre ting feks æggeblommer og indmad
ja andelever lyder faktisk ikke dumt
@Trine - harske nødder er altid et kæmpe problem uanset om det er paranødder eller f eks hasselnødder.
flerumættede fedtsyre er ret følsomme over for varme og luft og det er ret hårdt for kroppen at håndterer harsk fedtstof.. Men man risikerer også at bliver allergisk over for nødder. F eks kan harske hasselnødder indeholde ret store mængder histaminer :( Derfor spiser jeg sjældent hasselnødder sent på året og opbevarer stor mængder nødder i fryseren.
Jeg har personligt været lidt forsigtig med paranødder pga giftstoffet- men jeg tror jeg skal til at prøve dem.
Rød palmeolie fåes blandt andet her
http://www.okologisk-supermarked.dk/shop/roed-palmeolie-vitaquell-2716p.html
Jeg har faktisk lige købt en dåse sardiner i går :) Har aldrig smagt sånnogen tingester - spiser man dem bare straight up??
Kyllingelever er afprøvet og IKKE et hit her. Kun i hjemmelavet leverpostej ;) Osso Buco stod jeg også og kiggede på den anden dag, kunne være jeg skulle prøve det af!
Ansjoser og sardiner jeg har mest smagt dem i dressing, på pizza,
Jeg ved nogle spiser dem med citron...jeg er bare ikke helt fiskeelskende nok ;)
Camilla plum har vidst nogle retter hvor den slags indgår.
Osso bucco can være super lækkert og ret forfærdeligt hænger sammen med lang tilbedredning og gode råvarer
Send en kommentar