13. september 2010

Low carb-high fat- hvornår ???

Så er jeg mentalt tilbage efter sommerens fristelse og alt for meget arbejde :(
Der har været masser af spændende læsestof i sommer
- f eks har man på Kostdoktorn skrevet en del om HVORNÅR man spiser LCHF 

  • Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
  • Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
  • Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
  • 100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
  • 30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost
Min egen kommentar er; at så spiser jeg kun kulhydratreduceret ........
da jeg tit kører med 100 gram modellen;
100 gram protein 25 E%
100 gram fedt  50 E%
100 gram kulhydrat 25 E %

I perioder spiser jeg lidt mere kulhydrat og lidt mindre fedt...
Jeg får det decideret dårligt hvis jeg kører for længe under 50 gram og synes også at det gør mig socialt handikappet. 
og jeg begynder at tage på når jeg kommer over 150- 200 gram kulhydrat.
Omkring 100 gram pr dag passer også rigtig fint med Mark´s Daily Apple kulhydrattrappe som jeg synes er langt mere interessant.

300 gram eller mere pr dag ;
FARE !'
Nemt at få med en almindelig vestlig kost, med gryn, brød og sodavand.
Stor risko for fedtlagring, inflammationer, diabetes
samt forskellige velfærdsygdomme

150-300 gram pr dag
Vægtøgning
Fortsat høj insulin stimulation - forhindrer effektiv fedt forbrændning
og fører til masser af kroniske sygdomme / skavanker.
Dette er det nuv. som myndighederne anbefaler !!!
- og det fører gennemsnitlig til ca 1 kg fedt øgning pr år !

100-150 gram
"Primal blueprint" vedligeholdes område- palæoområde
Hvis man er normalvægtig og har et fint aktivitets nuv.
er det det som MS anbefaler.

50-100 gram
Primal vægttab
Når man minimerer insulin produktionen stiger ens fedtforbrændning
Når man spiser NOK protein, grøntsager og fede ting
som kød æg, fisk nødder mm
- kan man tabe op til 500-1000 gram fedt pr uge.

0-50 gram
- ketosis og accelereret fedt forbrændning.
Acceptabel for en enkelt dag eller 2
måske gavnlig for nogle diabetikere
- men ikke nødvendigvis anbefalet for andre


så jeg må indrømme at de svenske diskussioner gør mig en anelse træt,
Jeg tror simpelthen ikke på at vi alle er ens og har samme behov 
og jeg synes det er langt mere gavnligt at være kulhydrat og fedt-kvalitetsbevidst end forskrækket.


Når jeg ved at de fleste af mine kulhydrater kommer fra grøntsager, frugt, nødder og lidt mælk og bønner har jeg ikke et problem med det...
 jeg synes ind i mellem går der for bacon og fløde i svenskerne og for lidt REAL food kvalitets bevidsthed.


LIGE NU OG HER
Her på matriklen er vi langsom tilbage til en mere kulhydratreduceret kost ;)
Sommeren har budt på mange fristelse og meget stress- så her skal ryddes ud i de dårlige vaner 
læs for meget rødvin, speltbrød og kage  og for lidt motion.. der må godt være forskel på hverdag og weekend igen.
Og jeg vil dele min håbløse kostplan igen da det motiverer mig rigtig meget til at holde mig på sporet.

2 kommentarer:

budzinski sagde ...

Jeg er enig med dig langt hen ad vejen, Henriette. Svenskernes 'udfordring' er nok, at de er blevet mainstream, så pressen og omgivelserne KRÆVER en definition.

For mig handler det langt mere om kalorierens kvalitet frem for mængde og procenter. Korn=skidt (men de kan mildnes via fermentering, iblødsætning etc., hvis man insisterer på at 'nyde' dem indimellem), Søde kartofler=godt (og kanon-yummy ovnstegt i kokosolie, fritter-style), kartofler og ris=tja-bum, nødder, frugt med måde.

Real Food som udtrykt af Cheeseslave og hendes Real Food Media er også mere i min boldgade efterhånden. Det er fedt at følge hendes forsøg på at få ungerne til at spise fisk og skaldyr. Meget mere jordnært (og min på 6 er blevet tændt på muslinger!).

Henriette sagde ...

Ja det er rigtig cool
Jeg har fuldt Ann-marie en årrække og jeg synes at REAL food må være udgangspunktet
at man så i perioder eller i særlige situationer bør skære ned på kulhydrater er fint nok.
Men min sunde slanke unge kan jo sagtens spise lidt surdejs speltbrød til hendes kvarte smørpakke uden at det skader hende...