29. september 2011

Vi mangler en dansk kostrevolution

Jane fra madbanditten optræder i dag i svensk dagblad.
Super fint indlæg ( er kun en anelse ked af at jeg ikke kunne komme :(

Primal teen -om at leve i en indoktrinerende verden...

Sidste år skrev jeg to indlæg om mit store tøsebarn og hendes kost
- de kan ses her og her 
Hvad der sket på det år ?
Ja efter en rigtig led omgang kysseyge i november -hvor hun, da hun var syg  virkelig syg, kom hun så rekord hurtigt!! - hvilke faktisk også var nødvendigt i et gymnasiesystem hvor der IKKE var den store forståelse for sygdom og fravær.
Desværre havde hun i resten af vinteren flere tilbagefald hvor hun pludselig sov 20 ud af 24 timer og så var ok igen. Men alle læger sagde at hendes grundform måtte ha været fantastisk god :)
Hun følger stadig ikke de 8 kostråd og det giver ind i mellem rigtig meget bøvl når man f. eks skal skrive AT opgave i idræt og biologi...og har forstokkede biologilærere!!!
 - men hun forsøger at balancere; Skriver et men gør noget andet.
Men det gør mig faktisk enormt ked af det, at man selv på 2 g niv ikke kan stille sig kritisk til officiel kost og idræt politik, uden at det går ud over karakterer .
E er kommet i lang bedre form nu- jeg er ret overbevist om at hendes bmi er gået lidt op (godt) pga flere muskler og hendes fedtprocent ned. Hun prøver trods et aktivt program at få spillet volley og løbe lidt. Vi har også i sommerens løb gået en del ture sammen.
Det var hyggeligt og godt, også for vores lille familie. Nu hvor det er ret mørkt tidligt skal vi ha passet det ind i vores hverdag på et nyt tidspunkt...
Hun er stadig primært æggespisende om morgenen (og det er klart blevet nemmere og billigere efter en ny flok høns er flyttet ind ;) ) Hun har overstået en af hendes forbier BACON - det er blevet et hit ;) lidt sjovt efter årevis had til det. Men godt bacon er jo ikke at kimse af...
Frokosten sørger hun selv for- ind i mellem er der langtidshævet speltbrød eller lidt pasta i den- men det styrer hun selv. Ellers er det stadig kylling, kalkun -okse mv samt grønt hun har med.
Eftermiddagsmåltider
tjah ikke altid noget - men nødder, frugt og hjemmelavet nøddesmør.
Igår lavede jeg dog nogle kokos scones som skal leges lidt mer med.
Inspireret af Monique som laver sin i microovn og med affedtet kokosmel og smør.
Jeg lavede en version med alm kokosmel kørt i kaffekværnen og erstattede smøret med lidt creme fraise da vores mel er mere fedt...

1,5 dl kokosmel kørt til mel.
o,5 dl hørfrø kørt til mel
2 æg ( små)
1 stor spk creme fraise 38
et nip salt.

alt blandes - dejen skal være ret fast.
del i 4
og form med hånd som små scones ca 1 cm tykke.
Steg langsomt på en tør pande til lysebrune og køl af.
De smager ret meget af kokos, men er ikke dumme med lidt ost eller nødde/nutellamør  som E puttede på.
1styk er rigeligt :) da de er ret energi holdige 160 kcal, 4 gram protein, 3 gram kulhydrat, 2 gram fibre= 1 netcarb, 14 gram fedt.
Jeg kunne godt forestille mig at man også kan lave det med mandelmel.

Aftensmaden er mere og mere LCHF
- dels gider jeg ikke at lave ris, pasta mv til hende- dels synes jeg det må være nok med det gryn der ryger ned i byem og til frokost.
Jeg er ikke i tvivl om at hun stadig spiser masser af ting, jeg ikke synes om og at der som alle teens også er mere øl og cider - men hun virker som om hun har fået en mere balanceret tilgang til det.
Hun er ikke 100 % mælkefri - men det meste af hendes mælkk kommer fra smør og ost samt lidt fløde og det er helt ok med mig.
Så hvis jeg så bare kunne få hende mere ud i solen og sove uden elektronik på et fornuftigt tidspunkt var hun bestemt på vej til at være en ret primal teen :)






28. september 2011

Fra mit septemberkøkken

Jeg er ramt af en mærkværdig husmodertrang pt.
Måske skyldes det det dejlige vejr? at jeg frygter vinteren? eller at jeg er arbejdsfri og har alt for meget tid... ? men der sker en del på køkkenfronten.
Æbleketchup
Jeg tåler ikke særlig godt tomater og prøver at begrænse dem -så ketchup spiser jeg sjældent, men tøsebarnet er meget glad for Heinz øko ketchup. Normalt spiser jeg chutney og den slags til mine pølser og stegte kartofler/grøntsager- men i en stabel Country living fandt jeg flg.opskrift og den smager dejligt og meget anderledes. Det er ikke low carb- men man kan måske godt erstatte sukker med sukrin, men så ville jeg fryse ned i små glas.. Problemet er jo bare at sukker også giver konsistens i syltetøj :-/ så jeg er lidt ???
500 gram løg
1 kg æbler (der koger ud f eks Fillipa eller lign madæble)
5 hvidløgsfed
2 grønne chili
1 frisk ingefær på størrelse med tommelfinger
10-12  hel  kardemomme
1 stang kanel
1 spsk hel sennepsfrø
500 ml æblecider eddike
250 gram rørsukker
  • Æbler,løg, hvidløg, ingefær og chili skrælles og skærres i mindre bidder.
  • Krydderier puttes i tepose eller lign så de kan fiskes op.
  • Alt puttes i gryde sammen med eddike.
  • Kog langsomt -når æbler begynder at koge ud tilsæt sukkeret.
  • Kog i ca 30 min.
  • Fisk pose med krydderier ud.
  • Blend til fin mos- smag til med et nip salt  og evt mere sukker.
  • Hæld på sterileret glas og flasker .
  • Jeg sterilisere uden atamon- det vil sige vasker godt af, tørrer i ovn på 100 grader- bruger lidt sprut ( som jeg hælder ud igen) Mit syltetøj holder godt :)
  • Du kan også bruge små glas som du fylder 3/4 op og putter i fryseren.
Æbleomelet
lidt anderledes morgenmad -ikke meget low carb menikke så tosset igen.
1 æble skæres i fine bidder 
- steges blidt i kokosfedt eller ghee sammen med lidt ægte kanel.
2 små æg og en sjat fløde piskes sammen og hældes over 
steges langsomt til ægget er sat.
Spises evt med bacon eller ahorn sirup - eller begge dele hvis man er meget syndig ;)
Æblet skal igen være et madæble - Granny smith og den slags duer ikke

Krydderurtesalt.
Inspireret af Camilla Plum lavede jeg citronsalt
Jeg brugte groft havsalt, citronskal, rosmarin, citrontimian og citron verbena.
Jeg lavede det også sidste år og det var virkelig brugbart.
Jeg lavede også en Lousianna inspireret ting (Kille Ennas salt)
Havsalt, chili, hvidløg, paprika, koriandefrø, spidskommen, oregano, sennepsfrø.
Jeg lod det stå i solen i går og tørrede så færdig over kakkelovenen.

Chokoladekagen som fedtskatten ikke gør billig;) mest for voksne.
250 gram smør
250 gram mørk chokolade 70 %
6-7 æg
50 gram rosiner
lidt rom eller cognac
75 gram hasselnødder
100 gram sukker! ( kan sikkert godt erstattes af en mindre mængde sukrin- det havde jeg bare ikke :( )
Glasur;
75gram chokolade
100 ml piskefløde
evt lidt ahornsirup.
  • Sæt rosiner i blød i sprut.
  • Rist forsigtig hasselnødderne så de er gyldne og skal kan gnubbes af 
  • PAS PÅ! de brænder nemt 
  • Smelt smør og chokolade.
  • pisk æggehvider med halvdelen af sukkeret.
  • Pisk æggeblommer med den anden halvdel.
  • Tilsæt smeltet smør til blommerne
  • Vend forsigtig hviderne i.
  • Fyld halvdelen op i en springform med papir.
  • Fordel 50 gram af nødderne samt rosiner.
  • Fordel resten af dejen 
  • og bag ved 170 grader i ca 45-50 min.
  • Den skal være bagt men ikke overbagt!
  • Glasur.
  • Smelt chokolade sammen med fløde og evt sirup.
  • Fordel over kold kage .
  • Pynt med resten af hasselnødderne.
  • Kagen smager bedst ved kølig stuetemperatur. Så hvis du putter i køleskab (feks pga mus -både med og uden hale ;) ) så tag den ud i god tid.
















23. september 2011

Jævndøgn

Tænk at det er jævndøgn idag!!!  nat og dag er lige lange og det går med mørke tider...
Med den her vejrudsigt
 ( vi tager den norske for mit område for den er meget bedre end DMI ;)
skal vi være ude hele næste uge og nyde at september viser sig for den bedste side.

Update på min bootcamp som jo mere er blevet til alm hverdags LCHF
et halv kg mere i denne uge; så i alt  minus næsten  4,5 kg på 5 uger :)
og det er faktisk helt ok- når jeg ikke kører super striks LCHF .
Jeg mangler ca 1 kg for at være tilbage hvor jeg var førs sommerens flirt med de 8 kostråd....
I denne uge har jeg passet lidt mere på nødderne - men tilgengæld spist en masse mørk chokolade pga mega pms :(

Eller læser jeg jo en del LCHF blogge i min fritid
og det kan anbefales at kigge forbi de norske lovkarbo sider- der virkelig mange gode sider i mellem, hvis man vil ha ny inspiration.

God jævndøgn





20. september 2011

Fedt indlæg om politisk ukorrekt mad til børn

Tjek lige hende Mkittekat ud :)
Hun har skrevet et fremragende indlæg idag
Politisk ukorrekt mad til børn

Jeg har jo selv formidlet tilsvarende - bare ikke så godt som hun;)
nærende mad til børn der vokser og os andre
Frem med de gode æg, den fede fisk, smøret - det sunde kød mv

18. september 2011

Weekend med hamstring

Jeg tror bestemt at mine lokale butikker, tror jeg er helt åndsvag med det der er i min indkøbskurv her på det sidste;
smør, smør, smør, reven øko cheddar, bacon, pølser, oliven olie og kokosolie 
-alt undtagen olierne ryger i fryseren i små pakker.
Så har vi da afgiftfrit fedt til den første tid.
Ellers bliver der plukket blåbær, hindbær, æbler og pærer i haven. Hindbær og blåbær fryses eller spises NU. Æbler og pære lægges i kasser.
Jeg har fået lov til at plukke hos naboen - han er en håndværker og gider ikke frugt ;)
så da jeg ikke har jordens bedste æblehøst er det dejligt at få fyldt lagrene op.
Prøv bare at se hvor meget frugt der ikke plukkes i dine naboers haver. Mange vil faktisk gerne dele ;) = gratis og økologisk frugt.
Senere skal jeg ned og plukke kræger i et af de vilde hegn.

Prunus domestica subsp insititia.jpg

Kræger er en slags halvvilde blommer. De vokser i levende hegn, i sær i de milde egne på tør og kalkholdig jord. De smager ret intens og let bittert og er virkelig fremragende både som gele og syltet. Da min datter blev konfirmeret fik vi kræge gele til ost det var virkelig godt. 
Syltning har jeg ikke formået at gøre LCHF - der skal simpelthen sukker, sirup eller honning til at konservere og give konsistens. For mig handler det om at nyde den lille pt man spiser og da f eks kræger er ret koncentreret i smagen så er det nok med en lille skefuld.
Så selv om min økonomi snart kræver en saltvandsinsprøjtning efter 1 måneds feriepenge og snart 2 måneder på dagpenge) så er der samlet ind til vinteren ;) og det føles godt og trygt.

16. september 2011

Valgpizza

Vi spiste ikke valgflæsk men derimod pizza igår.
Tøsebarnet fik alm hjemmelavet pizza fra Karolines kogebog, mens jeg lavede en ny bund (da jeg ikke havde lyst til bønnebunden eller blomkålsbunden)
Og de illustrede problemet med alm pizza
og de lidt skjulte fare ved for meget nøddebunde/brød i LCHF køkkenet.
Først min mandelbund
100 gram fint mandelmel( med skal)
50 gram flødeost 60+
1 æg
1 tsk olivenolie - mest for smagens skyld
1 nip salt og bagepulver
  • Blandes og smøres ud i et tyndt lag ca 26-27 cm 
  • Forbages 10 min inden fyld puttes på.
  • Fyldet i går var min tomatsovs for voksne, grøn peber, lidt løg og den gode øko chorizo pølse, lidt mozzarella samt en sindsyg lækker svensk cheddar.
  • Min bund minder mest om en deep-pan bund- den smager godt når den er kold.
Trad bund
vand
gær
salt
1 spsk oliven olie
200 gram hvedemel(jeg brugte spelt.)

Når man sammenligner bundene får man følgende;
Mandelbund i alt 824 kcal 
  • 33 gram protein
  • 22 gram kulhydrat
  • 9 gram fibre
  • 13 gram netcarbs
  • 65 gram fedt

alm bund i alt 795 kcal
  • 20 gram protein
  • 140 gram kulhydrat
  • ingen fibre=
  • 140 gram netcarbs
  • 18 gram fedt.
For de fleste vil det se ud til at den alm pizza er at foretrække
for du får lidt færre kalorier og meget mindre fedt.
MEN du får altså også et extremt højt kulhydrat niv!!!
-og ikke nær så meget protein.
Min datter spiste ca 2/3 del af pizzaen ( en voksen mand havde nok spist det hele)
Hvorimod jeg kun spiste halvdelen af min pizza fordi den mættede så meget mere.
Så jeg fik
  • 412 kcal mod 525 kcal
  • 16,5 gram protein mod 13 gram
  • 7,5 netcarb mod 92,5 netcarb !!!!
  • 32,5 gram fedt mod 12 gram
  • Men da datteren også spiste mere fyld, som pr defination er fedt, fik hun i virkeligheden langt mere fedt og en del flere kalorier.
Hvad er så problemet med mandelbund/nøddebrød- divs frøknækbrød???
Jo de er langt mere energitætte
-så hvis du ikke stopper i tide ender du med at ha spist langt mere end du burde.
Selvom kalorier ikke er så relevante, så er det dog vigtigt at huske at nødder og kerner indeholder også kulhydrater- så du ender med at tro at du spiser low carb- men reelt spiser du kun lower carb.

Det er en problemstilling jeg kender til :)
I den foregående uge har jeg spist lidt mere nødder og frugt end normalt =
mit vægttab i denne uge er mindre end de øvrige uger ;)
men det går ned af :)
Har nu tabt næste 4 kg og en hel del cm !!!


Mål i næste uge
Mere basis LCHF mad- det vil sige mindre frugt, nødder og ymer
mere æg, kød og grønt.












15. september 2011

Skæbnedag ;)

Nej jeg taler ikke om dagen i dag 
- hvor man godt nok kan græmmes over at det er totalt ligegyldigt hvem der vinder
når vi taler om fedtafgift....
Næh 1. oktober er skæbnedagen mht fedtafgiften.

  • En pakke smør stiger med 2,60 kroner
  • en liter olivenolie vil også stige med 2,60 kroner, 
  • flødehavartien med 2 kroner 
  • og et kilo hakket oksekød vil stige med 1,40 kroner


For ikke at tale om kokosolien eller piskefløden som også rammes af afgiften på 16 kr pr kg mættet fedt.


Hvad gør man så  ???
Jo man køber stort ind den næste tid.
Der er flere grunde til at det er godt at smide 10-20 pakker smør i fryseren NU
Dels er der en del udsalg (f eks på øko i Brugsen denne uge)
Smørret er sundere om sommeren/efteråret - da køerne har gået på græs.
Endelig så kan afgifterne godt mærkes i en LCHF husholdning som min.


Smør kan fryses i 3 måneder- så overvej hvor meget I bruger indtil Nytår.
Fed ost (+45) kan godt fryses men det er klart bedst som revet ost. 3-4 måneder.
Fløde gider jeg næppe fryse - men det kan man godt - 3 måneder  
Pølser og bacon kan holde ca 2-3 måneder,
Hakket oksekød 4- 6 måneder alt efter hvor fedt.
Alm oksekød 10 måneder.
Svinekød 6 måneder
Kylling og den slags 8-10 måneder.


Husk at pakke grundigt ind- overvej at pakke smøret ud af papiret da det desværre ikke er så sundt.


Hvis du ser gode tilbud på oliven olie og kokosfedt så vil jeg helt sikkert købe til køkkenskabet/spisekammeret.


At man så kan banke hovedet i bordet over tåbeligheden ved den nye afgift..... 









4. september 2011

September høst

Når September kommer med sin blå blå himmel og det der døssige solskin, bliver jeg ramt at hamster"sygen" den er nedarvet til mig fra alle mine formødre og er grunden til at jeg aldrig kunne bo uden en fryser og et spisekammer ;)
Jeg MÅ bare høste -og gemme væk til kolde tider.
I denne weekend har jeg plukket squash, tomater, chili, bønner og blåbær.
Vi har også plukket figner, blommer og hindbær med de blev spist på stedet :)
Tomaterne, som lige pludselig modnes hurtigt, blev tørret til semi dry tomater
-og nogle af dem indgik i tomatsovs/kethup  for voksne. Stærkt inspireret af River Cottage.
Semi dry tomater
  • Tomater halveres og lægges på bageplade 
  • Drysses med havsalt 
  •  sættes i ovenen på 100 grader den første times tid. 
  • Skru derefter ned til 50-75 grader og tør videre. Det er bedst på varmluft.
  • De er færdige når de er bøjelige men ikke knastørre.
  • Jeg opbevarer nogle i et syltetøj glas til brug den næste 2 måneders tid.
  • Resten kommes i et glas og overhældes med olie -opbevares køligt og mørkt - typisk i køleskab.
  • Så har man intens tomatsmag i december.
Tomatsovs for voksne ;)
  • Hvis man stoppe med at tørre tomaterne efter et par timer; når tomaterne er let indtørret men stadig fugtige i midten, kan man lave en skøn koncentret sovs.
  • Den sidste times tid; smid lidt hvidløg og en chili samt oregano ind på tomaterne
  • Put i foodprocessor med lidt æbleeddike og olivenolie, kør til fin mos.
  • Si i gennem en si
  • - smag til med lidt brun sukker(jeg har intet problem med sukker som krydderi) og peber- evt mere eddike.
  • Det skal smage af meget koncentreret tomatsovs - men et lille bid af chili og eddike.
  • Opbevares i et skoldet glas i køleskabet -en måneds tid.
  • Brug den til æg, kedeligt kød, til at smage en flødesovs til med, i stedenfor ketchup,  den kan også indgå i kødsovs eller fortyndes med god bouillion og fløde til tomatsuppe.
Chilipasta
Chilier kan tørres og det er ret fedt- men det er også lækkert at lave en chilipasta som kan holde par måneder i køleskabet -når du alligevel har oven tændt.
  • Chilier bages i ovenen sammen med tomater.
  • Når de er bløde og skindet nemt kan trækkes af.
  • Blendes de med lidt salt og en smule eddike og sies igennem fin sigte.
  • Opbevares i lille rent syltetøjsglas.
  • En tsk hist og pist er godt og det smager mere intenst pga af bagningen.
Disse opskrifter koster selvfølgelig lidt i el - men det er prisen når man ikke har et tørreapperat.
Blåbær, bønner og de fleste squash er bare frosset ned.
Squash, høster jeg altid når de er på størrelse med en stor gulerod, så er de mest lækkre uden alt for meget vand i.
I den størrelse smager de også godt rå- lidt hasselnøddeagtig.
Squash skæres i tynde skiver - og løsfryses på en plade - for så snere at puttes i plastposer eller glasbeholdere i fryseren.
Så kan de steges på panden direkte fra frost- dejligt om vinteren når squash 100 % er sprøjtet, kedelige og dyre.

Grønne morgenmuffins.
Et tvist over hytteostmuffins
  • Jeg brugte 5 æg
  • 100 gram hytteost
  • 50 gram flødeost med valnødder
  • 50 gram cheddar
  • 2 spsk kokosmel( fint -se opskrift)- evt mandelmel -hørfrø eller lign kan bruges.
  • 2 små squash 
  • 4 kugler spinat
  • en håndfuld græskar kerner 
  • lidt salt, peber og spidskommen.
  • I foodprocessor køres æg, ost og kokosmel
  • Squash rives fint og steges på panden sammen med spinat og krydderier indtil tørt.
  • Blandes i dejen .
  • Hældes i 6 velsmurte forme eller 6 silikoneforme.
  • Drysses med græskarkerner.
  • Bages ved 175 garder indtil gennembagt og lysebrune.
  • Smager godt lunkne og kolde.
  • Kan bruges som morgenmad eller ta med mad.
På Bootcamp siden
minus 500 gram og 1 cm i taljen - helt i orden  :) når nu den har stået på mere rigtig mad.