Mælk-og-sundhed
Det er bare deprimerende, så dårlige kilder de 2 forfattere har valgt
- ikke mindst China Study !!!
- ikke mindst China Study !!!
Det virker i øjeblikket som om der er 3 grupper inden for mælke spøgelset
1) gruppen der bare ukritisk hælde helt alm konsummælk i sig -for det er jo åhh så sundt - ifølge morgenmælk
2) kritikerne hvor mælken er hovedfjende nr 1 - a la kernesund og Troels V. Østergaard og Ane Bodil Søgaard
3) og så os der vælger at sige at mælk godt kan være sundt for NOGEN
- men at det kommer an på kilden og forarbejdningen
Min egen holdning til mælk er
Se også denne fine artikel
Tjek Kostbloggeren ud i denne uge mmmm-rå-og-ubehandlet-mælk
og husk at bruge den sunde fornuft.
- men at det kommer an på kilden og forarbejdningen
Min egen holdning til mælk er
Spis mælkeprodukter i en så oprindelig version som muligt, så vælg ;
- Rå ubehandlet først (kan være svært i DK - medmindre du kender en ko eller ged)
- Økologisk - er næsten aldrig homogeniseret (medmindre du vælger arla) - men desværre pasteuriseret. Indeholder sundere fedtsyrer mv, fordi køerne SKAL på græs i perioden april-november
- Vælg helst mælk fra Jersey eller Guensey køer eller får og ged- de indeholder primært det mælkeprotein der hedder beta-kassein A2 - det er sundere end det mere udbredte A1
- Brug altid fuldfede versioner; rigtig sødmælk, rigtig creme fraise og fed ost - aldrig let eller skummetmælks versioner.
Hvis man har problemer med mælkeprodukter og det er der jo NOGEN der har!!!
så husk at næsten alle kan tåle klaret smør i form af Ghee - da det næsen ikke indeholder kassein og laktose og Ghee er super gavnligt både for tarmsystemet, sundheden og fordi det er meget varme stabilt.
så husk at næsten alle kan tåle klaret smør i form af Ghee - da det næsen ikke indeholder kassein og laktose og Ghee er super gavnligt både for tarmsystemet, sundheden og fordi det er meget varme stabilt.
Se også denne fine artikel
Milk - superfood or hyper allergen?
Tjek Kostbloggeren ud i denne uge mmmm-rå-og-ubehandlet-mælk
og husk at bruge den sunde fornuft.
4 kommentarer:
Tak for link love og så ... hørt! De der forfattere har deres skyklapper skruet godt fast. I deres sidste bog påstod de, at Weston A Price havde slået fast i sin forskning, at de oprindelige folk blev syge og fejlernærede, når de indførte animalsk protein i deres kost. Jo, det skriver de sort på hvidt.
De pisker deres kæphest og sådan er det.
Jeg skrev om det her: http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/04/mega-vega-tosserier.html
Jeg ryster på hovedet - hvor er det trist
Hejsa.
Super spændende blog du har. Har lige fundet den, så den skal jeg klart kigge nærmere på!
Hvorfor mener du ikke, at man skal vælge ”let eller skummetmælks versioner”. Hvad med fx økologisk A38? Den er jo fedtfattig.
Mvh
Kathrine
Hej Kathrine
Tak for kommentaren;)
Problemet med fedtfattig mælk at der intet / meget lidt a og D vitamin er i det
- endelig er der masser af undersøgelser der tyder på at fedtfattig mælk faktisk er mere usundt en fedtholdigt mælk
We find that the persons who consumed the highest amount of full-fat dairy had a 70 per cent reduced risk of dying from cardiovascular disease, compared to people who do not eat full-fat dairy; so that's quite a large effect.
http://www.abc.net.au/pm/content/2010/s2973507.htm og
http://fede-tider.blogspot.com/2009/10/spis-fedt-mttet-fedt-til-dine-grntsager.html
Min egen erfaring var at jeg meget nemt kunne drikke 1 liter skummetmælk og kværne en hel del yoghurt 0,1 % på en dag
hvorimod jeg med sødmælk og ymer er meget mere tilfreds med lidt
De fedtfattige versioner indeholder også midre protein og fedt som betyder at mælkesukkeret påvirker ens blodsukker mere.
Endelig er der smag - en kop kaffe med skummetmælk er uinteressant- mens med sødmælk er det sagen.
Smag sidder i fedt.
Send en kommentar