22. april 2010

Flad mave - en god begyndelse




Lige i øjeblikket ser vi flere og flere kostplaner som begynder at se kritisk på madpyramiden. 
Fælles for dem er at man skærer ned på de hurtige kulhydrater;
pasta, ris, hvidt brød, havre gryn,sukker og frugt juice - GODT :)
MEN også at de er mere moderate i deres holdning til fedt- men i min kikkert stadig lidt fedtforkrækket eller mere korrekt bange for mættet fedt og meget begejstret for flerumættet fedt. 
Men al begyndelse er jo bedre end kulhydrat-helvedet fra officiel side ;)


En af dem er den nye bog Spis maven flad af Charlotte Hartvig og  Majbritt L. Engell. 


Deres råd er flg;


TIPS
  • Hold alvorligt igen med kulhydraterne - helt bandlyst er de hurtigste, fra hvidt brød, ris, pasta - og frugt.
  • Undgå alt sukker - herunder i kager, slik, morgenmadsprodukter. Spis relativt meget protein.
  • Spis stivelsesfattige grøntsager (undgå f.eks. rodfrugter).
  • Spis masser af monoumættet fedt eller ”MUFA-mad” - som forfatterne kalder det - i form af avocado, æg, oliven- og rapsolie og produkter deraf, ja selv mayonnaisesalater baseret på rapsolie.
  • Spis mandler, hvis du ikke har andet ved hånden. Ifølge forfatterne kan man slanke maven med en daglig håndfuld mandler - hvis man holder sig fra de forkerte kulhydrater fra mel, sukker, ris, pasta, kartoffel, grovbrød og havregryn.
Har du for meget mavefedt?
  • Mål dig på hoften (ved hoftebenet) og i taljen ved navlen.
  • Mænd bør have et 1/1-forhold mellem hoften og taljen.
  • Kvinder bør have et hofte/talje-størrelsesforhold på 1/0,8
  • Er dit taljemål som kvinde over 80 pct. af hoftemålet, har du formentlig lav insulinfølsomhed og bør tabe mavefedt.
  • Det samme gælder, hvis du som mand måler mere om taljen, end du gør om hoften.

Pas på med
  • Frugt - undtagen bær, blomme, æble, pære - hæmmer insulinfølsomheden og sætter sig på maven.
  • Havregryn: Er sundt og groft, men meget energitæt og stivelsesholdigt.
  • Hvidt brød og grovbrød: Er fyldt med stivelse og gift for taljen.
  • Fruktose - et sødestof, som bruges meget i tyske produkter. Det er lige så slemt som sukker i forhold til insulinfølsomheden/maven.
  • Flerumættede fedtsyrer - fra f.eks. valnødder, sesam, solsikke, majs og olier heraf - er ernæringsmæssigt gode fedtkilder, men er mistænkt for at være kræftfremkaldende.


13. april 2010

Torskelevertran



Hadet igennem generationer - jeg husker det i hvertfald fra min barndom som ganske ubehageligt når jeg om vinteren blev udsat for det- men det var nok bare ikke så rent som Nordic Naturals- for deres version smager af intet ud over lidt citronsmag.


Jeg er faktisk rigtig positiv over det- selv min fiskehadede datter tager det.
Jeg køber det her



Ingredienser:
Ren arktisk torskeleverolie, vitamin E (d-alfa tofoferol), 100% naturlig appelsinolie, rosmarinolie.
En teskefuld (5 ml)indeholder:
EPA: 410 mg
DHA: 625 mg
Andre Omega-3s: 225 mg
Vitamin A: 650-1500 IU
Vitamin D: 1-20 IU
Vitamin E: 30 IE (Internationale Enheder)

 Så det er også en fin måde at få et pænt dosis omega 3 EPA og DHA i.

Efter en måned er min stivhed og smerter i fod forsvundet (jeg har gigtlign. symptomer efter en madforgiftning for 12 år siden). 
Normalt når jeg tager fiskeoliepiller (fra NN) fjerner det stivheden og 75 % af smerterne
- men med TLT er alle smerter forsvundet
- ganske underligt d jeg dels plejer at tage langt større dosis 
- dels så indeholder fiskeoliepillerne langt mere omega 3.

Weston A Price always gave cod liver oil along with high-vitamin butter oil, extracted by centrifuge from good quality spring or fall butter. 
He found that cod liver oil on its own was relatively ineffective but combined with high vitamin butter oil produced excellent results. 
The butter oil contains what he called Activator X, now considered to be vitamin K2, which works synergistically with vitamins A and D  
Your diet should include sources of vitamin K, such as good quality butter from grass-fed cows and/or high-vitamin butter oil, fat from grass-fed animals, cheeses from grass-fed animals and duck or goose liver, along with cod liver oil.

Læs mere om torskelevertran her


7. april 2010

Forår på landet


Det er skønt med masser af æg fra hønsene som endelig er sluppet ud af snemasserne 
Alting spirer og gror 
og vi har i Påsken nydet masser af god low carb/high fat mad (men også lidt rigeligt vin og kage/dessert)


Det er tid til at spise stenbiderrogn
æggeretter
røget laks (helst øko opdrættet eller vild)
asparges ( jeg nøjes med de udenlanske mens jeg spejder efter mine egne)
smør riiigeligt-- lige om lidt kommer de danske øko køer på græs og græsset bliver mørkegult og sundt 
Lam ( fyldt med omega 3 og gode proteiner)


Og så ud i forårssolen og få lidt naurligt D vitamin


Tjeck Marks Daily apple
- han har 2 gode indlæg her
How much is too much
round 2