31. januar 2016

Hjemmelavet svinefedt

Svinefedt er udskældt og misforstået.
Det produkt du kan købe i butikkerne er ækelt og fra ulykkelige grise - fodret med masser af soja og bagefter hærdet = stivt hvidt fedtstof.
Før i tiden da grisene fik en varieret kost og gik og fik solskin var det en vigtig kilde til både vitamin A og D. Fedtet varier meget i smag - kig bare på sortfodsgrise eller uldgrise som har nærmest nøddesmagende blødt fedt. Økologiske og frilandsgrise vil typisk ha blødere og let gyldent fedt og ikke kridhvidt fedt. Det skyldes deres foder.

Men hey er svinefedt er det ikke det der "farlige" mættet fedt ??? 
Næh svinefedt indeholder; 40 % mættet fedt, 48% enkeltumættet fedt og 12 % flerumættet.
Så man kan altså ikke sige det er meget mættet, men omvendt indeholder det kun 12 % flerumættet fedtsyre hvor et højt indhold af sidstnævnte gør en olie/fedt varmefølsom og uegnet til stegning.
Mængden af omega 3 og 6 varierer alt efter hvad grisen har spist
Hvis den er primært opfordret med kraftfoder med soja er der en masse omega 6 :(
- mens grise på græs indeholder omega 3.
I Troperne hvor man fodrer grise med kokosnødder, er der en masse af det gode laurinsyre i.

Derfor blev jeg også nærmest lykkelig da der i min lokale brugs lå creme de la creme af svinefedt; økologisk flommefedt. Flommefedtet sidder som et tyk lag i bughulen omkring nyrer mv.  på en velnæret gris. Flommefedt har stort set ingen svinesmag og er det fedt som har den højeste kulinariske værdi. På engelsk kaldes det leaf lard- det er altid blødt i konsistens også når det er ret koldt. Hvorimod rygfedt og andre fedtkilder, som også kan bruges til svinefedt er hårdt og mere kraftigtsmagende.

Anvendelse 
Svinefedt var et vigtigt fedtstof især til at stege i - kartofler stegt i svinefedt er bare sprøde og gode på en helt anden måde. Æbleskiver stegt i mild svinefedt kan være en kulinarisk oplevelse men også det modsatte ;)
I Irland brugte vi det også i tærtedej (1/3 del svinefedt og 2/3 smør) -aldrig har jeg bagt så sprøde tærter. Som barn spiste jeg en del fedtemadder-med salt på toppen.

Sådan gør du 



Indkøb helst svineflomme - den skal være minimum frilands gerne øko - så er du sikker på at du kan se dit svinefedt i øjenene og den har en sundere fedtprofil.

Kig på flommen- der skal ikke være blodrester eller kødrester for så smager det mere stærkt
- så fjern det - og skær i tern.
Størrelsen varierer- jeg kan godt lide de ikke er for små, for fedtegreverne der er et biprodukt af processen skal ikke være for små synes jeg :)

Put i en STOR gryde - og tilsæt en ½ -1 dl vand -sæt over ultra svag varme og holde øje med smeltningen. Det kan godt dufte en smule af gris nu.
Det tager lang tid :) i starten kan man godt lave alt muligt andet men pludseligt er de lysebrune og så er det NU
Egentlig vil jeg sige det var i sidste øjeblik, at jeg sigtede fedt og fedtegrever fra.
Man kan også være klog og sigte fedt af undervejs brug en fin sigte/ evt med køkkenrulle/ostelærred i
Hæld på glas og lad stå og køle af inden du sætter låg på 
Fedtgreverne nåede jeg ikke at tage billede af men - de puttes tilbage i gryden og steger videre til de er sprøde - så hældes de på papir og saltes -køles af og guffes i mindre mængde.
... min hund synes uopfodret at de var mest til hende..

Svinefedt kan holde uendeligt lang tid - det behøver ikke at stå på køl 
- fugt er dens fjende. Så rene tørre skeer er en god ide.
Smagen er mild - de dufter svagt af flæskesvær men ikke mere end at jeg sagtens tror at det kan bruges i tærte dej sammen med smør.


14. januar 2016

Kan en primal/palæo/LCHF orienteret kost være miljø venlig?

Egentlig har jeg længe ville skrive noget om hvorfor der er så mange myter om LCHF/PRIMAL/PALÆO og miljø -men jeg ikke tid og egentlig hellere ikke lyst fordi jeg synes debatten er så sort -hvid -alt miljø debat er nærmest veganiseret og veganerne er de mørkegrøne engle..
Men så faldt jeg heldigvis over det her indlæg
Eating Paleo can save the world  
og så slap jeg for det :)

"The fact is, you simply can not have a truly sustainable food system, nor a healthy diet without animal inputs."Your author does quote Greg Fogel, a senior policy specialist at the National Sustainable Agriculture Coalition, “The meat you do eat should be grass-fed meat from managed grazing operations,” he says. “Rotational grazing systems recycle manure as fertilizer, improve wildlife habitat, and enhance plant root systems, increasing soil quality, water infiltration and flood control, and carbon sequestration.”

There is a disconnect happening here. Your author says that it doesn’t matter where your meat comes from, and that all meat is bad, and then admits that rotational grazing is important for soil quality.

If we admit that herbivores are critical for soil health, then what are we to do with these herbivores? I say, eat them. Beef is incredibly nutrient dense. 

10. januar 2016

Nydelses eller selvpinende januar ?

I januar er der en tendens til at julens/ decembers overflod pludselig skal stoppes og vi sætter alle mulige og umulige nytårsforsæt op. Det er som om den protestantiske tanke om, at nydelse ikke kan bare nydes uden at man har gjort sig fortjent, gennemsyrer vores tankesæt, uanset om vi er protestanter !!
Når efteråret sænker sig går vi i hyggemode  -hvilke nok er urgammel instinkt; lad os spise os tykke og fede, krybe sammen ved ilden og holde varmen.
Når november rammer os har de fleste af os opgivet vores sunde sommervaner; Helt ærligt hvem orker at styrte rundt i mudderet og mørket?
Hvem orker at spise sprøde grønne salater med fedtfattige dressinger -når kroppen skriger på næring og hygge?
Mange af os opgiver nærmest ved tanken om at december er der med dens uendelige julearrangementer. Så giver vi lods i julen og spiser alt det vi ikke må i hverdagen - folk ender på hospitalet fordi i hverdagen spiser hysterisk fedtfattigt- i juledagene ÆDER de enorme mængder smørrebrød, juleguf, div kålretter og fedt ande og svinekød...
1 januar SKAL man stoppe op, overdådigheden hænger en ud af halsen - der skal rene linjer, julepyntet skal ned-og måneders laden stå til skal stoppes...vi skal tilbage til protestantismens mådehold, vi skal gøre os fortjent til chokoladekagen-først løbe hele ugen i sne og slud - og så må man endelig få et stykke slik !!- men mange kaster sig så over hele slikboden -og stopper ikke før posen er tom- og så kommer den dårlige samvittighed.

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor det er helt tosset for mig -og de fleste ;) -at opstille en million regler og nytårsforsæt. Det kan du læse om her  Jeg holder mest af hverdagen
Andre har de sidste dage også været inde på mine tanker
Du er god nok-også uden slankekur og skrap motion
Skift dine nytårsforsætter ud med store drømme

Jeg nyder januar -det meste af tiden
Sne er pænere end mudder...


Nye blomster -så der er strejf af forår når det er trist derude


Havedrømme foregår mest på sofaen.


Smukke skåle fyldes med dampende varm suppe eller chokolade


Og lige pludseligt er det lysnet derude :)
- man får lyst til lange gåture, friske grønne grøntsager og man kan samarbejde med naturen frem for at kæmpe mod kulden og hulemenneskets tusindeår gamle instinkt.