21. marts 2014

Fredagskage uden mel og sukker

Jeg smider ikke om mig med opskrifter eller smukke billeder
- det er da så mange af jer andre der gør så godt- men ind i mellem må jeg liiige dele en opskrift alligevel.
Sådanne kager uden sukker og mel er ikke det vi spiser mest af - ofte er det fordi jeg synes at opskrifterne er så dyre i ingredienser og uoverskuelige så jeg ender ofte med bare at spise chokolade og drikke et glas vin istedenfor :)
Men sidste weekend fik jeg alligevel den vildeste kagetrang og fik bikset en af de mere vellykkede kager sammen med nogle af de sidste gulerødder fra haven.
Ingen billeder da vi spiste den hele :) men det var nogle af de multifarvede som sært nok holder godt.

Til en kage i et tærtefad
200 gram fint revent gulerod
4 store æg ( evt 5 små- hellere lidt for meget end for lidt :)
2 dl smeltet smør eller kokosolie
150-200 gram kokossukker( jeg synes at 150g er nok pga gulerøddernes sødme)
100 gram kokosfibremel
100 gram hasselnødder -halvdelen fintkværnet den anden halvdel grov
1 dl mørke rosiner ( undlad evt) 
1 nip havsalt (hvis du bager med kokosolie eller usaltet smør)
1 tsk bagepulver
2 tsk ægte kanel
1/2 tsk ingefær

Pisk æg med sukker så det skummer godt - tilsæt smeltet smør/olie
og bland forsigtig resten i.
Bag ved 175 g ca 30 min- pas på kokossukker baseret bagværk bruner hurtigt.

Smørcreme af philidelphia flødeost fuldfed (evt med en smule smørså den holder formen bedre) og sødning - jeg brugte honning, citronskal og vanilie 
skader ikke kagen.
Kagen er en smule smuldrende første dag- men på dag 2 og 3 er den bare mumset og god.


17. marts 2014

Er du egentlig stadig LCHF ?

var der en der spurgte mig forleden.
Nu har jeg aldrig været rendyrket LCHF- palæo/primal eller noget :)
-så jeg kunne kun svare at JA jeg synes stadig at kornprodukters sundhed er overrated, at sukker bør høre til sjældenhederne og at jeg slet ikke er bange for kvalitetsfedt -heller ikke mættet fedt :) Når det er sagt så spiser jeg i perioder brød - jeg bager det bare sjældent selv og har det næsten aldrig herhjemme- men når jeg har puklet i køkkenhaven så spiser jeg min mors gode surdejs speltbrød -dels så er det så bøvlet at vælge anderledes -dels så har jeg nok forbrændt de fleste ekstra kalorier den dag :)
Jeg spiser i perioder helt klart også for meget kage- af den der hjemmebagte gode slags.
Men generelt er min daglige kost 80 % af tiden baseret på
æg og grønt/ eller fed yoghurt og nødder til morgen.
Grønt og fisk eller kød samt god pesto, mayo, fløde eller creme fraise til frokost og aften.
Lidt nødder og mørk chokolade til eftermiddag -men prøver at styre væk fra snacks :)
Lidt for meget rødvin i weekenden og ALTID for meget kaffe ;)
MEN jeg har ikke behov for at sætte mærkat på hvad jeg spiser, for jeg er på ingen både rendyrket LCHF eller for den sags skyld Primal - jeg spiser bare rigtig mad og forsøger at balancere så det ikke bliver for skævt.
I det hele taget er jeg nok lidt tavs i øjeblikket jeg orker faktisk ikke rigtigt at deltage i divs debatter om køds farlighed eller mangel på samme - eller at læse skod avisernes tåbelige overskrifter som kun gør os allesammen bekymret og sygelige  - jeg lukker nok bare øjenene og tænker so what ?
Jeg har det godt, jeg er glad og langt sundere end rigtig mange - jeg kan ikke huske hvornår jeg har taget en panodil eller andet medicin? -mit liv har livskvalitet, så hvorfor ændrer på noget ?.
Så jeg flygter ud i haven og får sol på næsen - sover DRØNgodt -går faktisk omkuld kl 21.30 fordi jeg bruger min krop så meget :) Alting spirer og gror - her er min mors vinduskarme med overfloden af blomster, artiskokker, løg, porrer , tomater, pebre og auberginer -så kan man da kun være glad :)



Men jeg lover ikke at holde mund -hvis der pludselig er noget der er FOR tåbeligt eller dumt- lige nu er jeg bare tavs og lader kostpolitiet sejle i sin egen sø .

8. marts 2014

Have-terapi

har jeg trængt til længe :)
Lige i øjeblikket sker der en masse i mit liv og så alligevel ikke - jeg er stadig arbejdsløs
-især fordi jeg er blevet 100 % sikker på at jeg ikke skal tilbringe de næste 30 år i folkeskolen- men hvad så ?
Lige om lidt flytter "barnet" hjemmefra !!!! og jeg synes at vinteren har været alt for MØRK og dum. Så sådan en dag hvor alting spirer og får humøret til at gå i top :)
Hvor de 6 rækker hvidløg endelig viste at de var rigtigt i live -efter at ha stået meget under vand siden november- dumt sted med alt for meget lerjord.
 Ikke jordens mest fantastiske billede :)men det er svært at tage billeder af 100 m2 bede 
 Her tæt på kan, man se at de ikke er lige kraftige -men de skal ha lidt fodposer af god champost eller kompost - selvom hvidløg ikke er meget grådige så skal de ha noget at leve af og det holder også på vandet i det tørre forår.
 Rød og grøn rosenkål er der stadig masser af men jeg må indrømme at 
jeg er ved at være liiidt træt af det :)
 Så er der mere ved den kønne sprouting broccoli- så I år er en fantastisk hungry gap filler - sidste år høstede vi først i maj- men i år ser det ud til at der er skønne sprøde skud fra nu af og mindst et par måneder.
 Den sidste rest porre har stået på friland hele " vinteren"
- den er stadig god men jeg er løbet lidt tør for opskrifter ;)
 En rest vintergulerødder på friland - JA de har lidt orme og lige den slags er lidt tør i typen, så selvom jeg mest har lyst til at juice resten, så ryger de nok i en gryderet eller suppe i stedenfor
 Bierne er også vågnet op- faktisk var de allerede ude og flyve for 14 dage siden- jeg var bekymret om de havde foder nok, så jeg fodrede med lidt sukkedej - derfor den extra kasse-lige i øjeblikket henter de dog masser af pollen fra både erantis og krokus.
Og så har man på sådan en forårsdag, helt glemt at i uge 12, 2013 så det sådan ud hernede og den smeltede først i midten af april :)
God weekend