29. august 2012

Min grøntsags kasse

Jeg er en dårlig kunde hos Årstiderne i øjeblikket og bliver det nok lidt endnu ;)
Trods 3 hedebølge dage -må sommeren 2012 siges at være til den lidt mere kølige side men alligevel så vælter også de mere varme elskende  grøntsager op af jorden.
Her er det vinter squash som vi på dansk ofte kalder græskar selv om det er forkert - de ar overtaget beddet med majs og squash totalt.
Vi har også tomater i drivhuset men valgte at plante resterne ud på friland og de trives forbløffende godt trods de kølige nætter.
Spidskålen har vi spist af længe, men den røde virker som om den er forholdsvis modstandsdygtig overfor de voldsomme angreb af kålsommerfugle der har været på det sidste- der er virkelig meget mad i dem og jeg synes det er dejligt at ha nogle typer der er mere holdbare end de ellers fine lysegrønne.
Til vinter håber vi på at blandt andet kunne spise den her fine sjældne palmekål -hvis man kigger godt holder kållarverne fest;) men selve bladene skal være så filigrannet :)
Lidt af løghøsten,( her 2 slags zittauerløg). Status er at alle de løg jeg selv har sået, er langt større og har haft mindre skimmel -så det extra arbejde er det værd.
Knoldsellerierne har store toppe som sagtens kan bruges i kødsauce og knoldene er også ved at svulme op- sidste år hvor det lykkedes for mig med knoldselleri for første gang skete det først en måned senere så vi skal klart ha flere end den 5 meters række vi har pt :)
Fennikel begynder også at ligne fennikel- vi brugte lidt barnerov for 10 dages siden til en kartoffelsalat -men efter at de har fået vand er det begyndt at blive mere sprøde.Jeg ærger mig over at jeg ikke fik sået lidt flere.
Smukke borlotti bønner som smager så dejligt - de har de vildeste røde markeringer eller omvendt hvide på rød på bønnefrøet - desværre så mister de farven når man koger dem. Jeg var virkelig glad for dem sidste vinter også selvom det er i gråzonen af LCHF.
Endeløse mængder af bønner- der er mange i fryseren -samt lidt sene sukker og alm ærter til venstre. Det er en god ide at så ærter igen i juli så man har lidt på denne tid. 
Bønnerne har jeg jo allerede haft uendelige opskrifter på ;) 
Men forleden lavede jeg en meget hardcore voksen version som bare var god;
Kog bønnerne som angivet i de øvrige opskrifter
Overhæld med koldt vand 
og ha en fransk dressing uden skalotteløg og estragon- men med hvidløg klar.
Drys masser af bredbladet persille i.
Bland godt.
Pynt med kapers og sprødstegt bacon.
Meget voksen men god smag:)


27. august 2012

For..§#XZ*€ blogger !!

Kære Blogger damer - jeg ville såååååå gerne kommentere jeres blogs- men så længe I bruger de der ord tests som censur så kan jeg ikke.
Jeg har hele tiden syntes de var røvirriterende  :(
Jeg synes det er svært at skelne og ofte fravalgte jeg at kommentere....
- men NU (om det skyldes at alderen trykker ? ) så kan jeg slet ikke få godkendt nogen som helst af mine ord, når jeg vil skrive en lille besked.
Jeg har prøvet at sætte den 18 årige som har bedre øjne -men nej hun får heller ikke lov.
Måske er det browseren ?
- men jeg nægter at ændre bowser til noget google synes er fedt! da jeg er ganske glad for min Safari og ikke har lyst til at gøre det mere enkelt for google at holde styr på mig.
Jeg ved at jeg ikke er den eneste der syntes at ord censuren er røv og nøgler!!! så kunne I ikke overveje en anden form for censur ?
UPDATE 
anede ikke at jeg selv havde fået det på min blog- den er straks fjernet
- TAK fordi I gjorde mig opmærksom på det !!!!

Her er det mandag og nøj hvor er sådan en fridags mandag produktiv når man står tidligt op sammen med teenageren.
Inden 10 havde jeg spist morgenmad( pølser, æg og tomater)
Taget bad, hængt 2 vaske op, vasket op, lavet surdejs speltbrød til teens madpakke, sat okse knogle suppe over og fodret høns.

Resten af dagen står på have arbejde og måske får jeg lånt et kamera så jeg kan få taget lidt billeder af vores overflod.


26. august 2012

Kaos-uge, grønne klatkager og lidt af alt.

Øj den her uge har trukket tænder ud!!!
Efter vores fødselsdagsweekend tog det bare det meste af mandagen at lande på benene og da den også var hed( 30.5) var jeg bare træt træt træt.
Tirsdagen morgen fyldte min søde datter 18 og startede i skolen.
Det var første gang i 3 måneder at vi skulle op kl 6! (fordi hun læste til eksamen fra slut maj) og jeg startede et 2 ugers kursus onsdag, samt havde puttet alt for mange møder ind i min kalender.
Med en fyldt kalender så har jeg brug for at ha et fyldt køleskab og en madplan.... intet af det havde jeg fået planlagt - så ugens mad var præget af kaos mad og ind i mellem dårlige løsninger.
En af de bedre morgenmad til kaos morgener var1 dl blandet nødder samt 1 skive iskoldt smør. Lyder absolut sært, men den kan sagten bruges en gang i mellem hvis man har travlt med at komme ud af døren. Det var faktisk fordi jeg læste, at Birgitta Høglund ofte spiste det til morgenmad at jeg prøvede det af. Det er ikke en morgenret jeg synes man skal spise alt for tit, men en gang i mellem er den ikke så tosset.
Hvis man synes at iskoldt smør rent er sært -så kunne man jo også knuse nødder og blande smøret op i nødderne og lave kugler- men så er det jo straks mere kompliceret og kræver planlægning.

En enkelt morgen var jeg på forkant og havde lavet dej til Grønne klatkager som var et hit og skal spises noget mere :)

  • Riv courgetter fint og pres væden ud i et viskestykke- ca 3 dl efter 
  • bland med 2 æg
  • 2 spsk fløde (ikke livsnødvendigt men fint at justere konsistens med)
  • 1 stor spsk mandelmel
  • 1 tsk husk
  • krydderier(jeg brugte lidt hakket purløg, mynte og basilikum samt salt og peber)

Steg i kokosfedt eller ghee( klaret smør) i små klatkager til sprøde og gennemstegt.
Jeg spiste dem med lidt fed creme fraise og spegeskinke.( laks ville også ha været godt.
Min datter spiste bacon og ketchup(man er vel teen ;)
Det bedste ved dem var at det slog mig at de kunne varieres ret så meget - halvt gulerod- halvt courgette- eller lidt parmasanost eller måske lidt finthakket spinat (også afvredet væden) Det var en god måde at få lidt grøntsager på nemt om morgenen.
Dejen lavede jeg aften før- og det fungerede fint.

Og så lige lidt om teens og deres kantine
Jeg er på kursus på det lokale gymnasium/handelsskole( ja i disse tider skal man vel kalde det et eller andet smart engelsk ;) det undgår jeg så ...
Jeg er selv student fra samme sted for 21 år siden og det var sært at vende tilbage, men mest sært var det at købe en kop kaffe og se udbuddet af mad og søde sager.
Da jeg gik der, var der en varm ret, 1 bolle, valg af smør, ost og pålæg, frugt,  der var lidt slik (husker især chokofanter), lidt is ( som vores historielærer ofte måtte købe pga manglende huller i kopier) samt fredags kage.
I dag er udbuddet meget større og jeg forstod pludselig godt hvorfor de unge ser ud som de gør.
Halvdelen af dem går og patter på en sodavandsflaske og så kan den være nok så zero ! Der var et udbud af 3 slags kager, enormt meget slik, masser af sandwich og pasta salater, Den varme ret er ofte simpelt kulhydrat baseret- ikke mindst fordi de servere brød til !!! ( Min datter plejer at bede om den uden- da hun siger hvorfor serverer gryn med gryn på ???)
Selv om nogle af de varme retter var OK så var de præget af stivelse og sukker.
Gode ting var dog det fine udvalg af frugt, ægte mælk til kaffen( øko let mælk ) samt at der også  var øko smør at købe.
Men da jeg sad og iagtog de unge slog det mig 2 ting;
det ene var at der var markant flere virkelig overvægtige teens ( + BMI 40)
og det andet var at de øvrige virkede polariseret i entet extremt slanke eller ret så buttede- der var færre alm .
Særligt slog det mig at drengene havde fået ølmave- jeg husker ikke en eneste dreng i min klasse med det. Der var overvægtige drenge  men den der massive ølmave man får af hvede, sukker og ... ja sikkert også øl var ikke så udbredt i slut 80erne.
Nu skal jeg jo ikke kaste med øl ;) for jeg er også rund og her den sidste 14 dage smuttede der lige en delle frem :(
Men det chokerede mig at se på de der piger der vraltede frem med arme som store skinker og kæmpe maver med enorme lag deller.
Det var nyt for mig og jeg blev så ked af at lytte til deres forfejlede kostvaner og jeg ved jo fra min datter at det de bliver lært i skolen er indoktrinering til det værste bulshit!
Skrev lidt om det her 
Mest absurd er det at gymnasiet kører med en sundhedsplan, hvor alle bliver målt og vejet hvert år. Problemet er bare at det kun har gjort situtionen værre - for det trækker ned hvis du ikke rykker dig fysisk og der er slet ikke den psykiske vinkel på
- så min datter har oplevet at slanke piger pludselig gik ned fordi de ikke havde lyst til at blive vejet og målt i al offentlighed - at der kom en konkurrence om at veje mindst ( og når man som min datter er 176 - så vejer man jo mere en en spinkel pige på 160 )
Så den der slags offentlig opslagstavle mentalitet synes jeg bare slet ikke om.

Nu står den på lidt morgenmad, der skal ordnes grøntsager til de første dage og slåes græs hvis Vorherre holder skyerne lukket - god søndag.






20. august 2012

Weekend med fødselsdag, feberhede temperature og fragilite

Her mandag morgen rejser jeg mig langsomt efter en non stop fest weekend.
Lørdag og søndag stod det på 96 års fødselsdag ( 40+38+18)
Med blomster fra haven og alle grøntsager hjemme producerede var det dejlige fester.
At Vorherre så lige også skruede op for temperaturen -gjorde det jo kun til en særlig dejlig weekend, at sidde ude i mørket en varm aften med en million stjerneskud er jo en fantastisk oplevelse. Søndag må jeg indrømme at der var der lige skruet lidt for meget op, vi ramte 30,7 på nordsiden af huset og efter maden strøj vi ned til stranden og kølede af før vi åd restea af kager med vores næste hold gæster.
Maden glemte vi helt at tage billeder af ...
Men den stod på
Forretter
Fetadip
Hestebønne/ærte/mynte dip
Rødbede hoummos
agurkestave, brødstænger og gode oliven

Kød på grillen
Frilands kyllinger med rosmarin og citron
Flanksteaks med Lousianna spice
Rejer med Lime og chili

Salater
Kartoffel salat med fennikel
Bønnes alat med estragon
tomat salat med chorizo
courgettesalat med pesto

Ølands hvede og spelt brød

Kager
Brownies med valnødder
Små tærter med hvid chokolade/doublecream og blåbær
Fragilite (som er sprøde mandelmarengs bunde og kaffe smør creme- nok en af mine ynglingskager- desværre smager den alt for grimt med sukrin eller andre erstatningssukrer :(
Ja det indeholdt både sukker og hvede med man bliver vel kun 40 en gang.
Et af de andre fødselsdagsbørn som runder 18 i morgen.... hvor tiden går.

Jeg fik skønne skønne gave- blandt andet en super blenderstav Bamix som jeg har ønsket mig meget længe.


Og så tog min familie røven på mig og gav mig en smuk smuk lyseblå Le creuset gryde
De er så peberede i pris at det have jeg ikke regnet med.


I morgen starter den 18 årige i skole- efter 3 måneders examenslæsning og ferie bliver det hårdt for os begge.

14. august 2012

Begrebet sundhed og sundhedsmål

Maria har meget inspirerende skrevet om efterårets sundhedsmål og det fik mig til at tænke over HVAD er sundhed egentlig ?
Er sundhed at "ase afsted til fitness, at købe ind efter nøglehullet, at forsage al konventionel mad, at faste eller kun spise vegansk ?
Ikke for mig !! - jeg tænker nok mere i helheder, i modeller der skal fungere for den ENKELTE -hvor man kan mærke at det er rigtigt for ens krop og sjæl - man hviler i sin hverdag.

Kostmæssige mål
Jeg har fået styr på min "leaky gut" - så jeg kan tilllade mig at være lidt mere laissez faire med gryn og stivelse.
Det betyder ikke at jeg spiser det dagligt, men mere at jeg ikke føler skyld når jeg en gang i mellem bager noget eller spiser i byen.
Det har betydet at "den der skyld på skyld" følelse er forsvundet
 - og at jeg faktisk "synder" MINDRE end før.
Jeg har fået tæmmet sukkermonsteret - og kan vælge aktivt fra og til :)
Det har været godt i sommer, hvor jeg nogen gange har spist mindre low carb end planlagt... af økonomiske grunde mere end lyst.
Jeg satser på at kunne fortsætte den gode balance - vil dog gerne ha en smule mere variation i kosten....og færre hovsa -underskuds måltider.
Mindre snacks... behøver ikke at nævne hvorfor ;)
Når det køler lidt af, kunne jeg også tænke mig at ha en fast suppedag, da det er sundt, billigt og hurtigt.

Motion
Både af hensyn til mentalt stress, min krop og hundens velbefinden så skal jeg prioritere de længere ture op igen.
Mindst hver 2 dage skal der findes tid til mindst 1 times ture.
NÅR jeg får et job, har jeg besluttet at slæbe både min mor og datter med i vores lokale meget afslappede motionscenter. Dels er det nemmere når man har en aftale, dels trænger min mor til motion og styrketræning.
Jeg savner at få løftet lidt vægte og "roet en tur".

Søvn og sind
Efter sommerens mange skærmydsler med dårlig søvn, har jeg lært på den hårde måde at jeg skal værne om god søvnhygiegne. Det mest effektive er at nedsætte stimulancer fra pc(tv har vi ikke) om aftenen.
De dage jeg ikke bruger pc efter spisetid/sidst på aftenen, sover jeg markant bedre.
Det har været en hård nød at sluge :( da jeg altid har nydt at bruge et par timer på surfing og læsning af blogs mv om aftenen
Jeg er ved at finde en løsning på, hvornår det er hensigstmæssigt for mig at surfe - lige pt er det mest 1 times tid formiddag og lidt hen på eftermiddagen.
Når jeg bruger tiden efter spisning på let havearbejde, kreative ting, gåture- varmt bad
- læsning af bog mv - så falder jeg i søvn uden problemer,  selv uden kamillete eller baldrianpiller.
Jeg har sådan et program F.lux på som nedsætter det blå lys fra skærmen men alligevel bliver jeg for stimuleret af det.
I det hele taget skal jeg prøve at leve mere i nuet- ikke være på vej til næste opgave- føle efter og bare være mig.
Jeg skal også ha læst Thomas MIltons 2 bøger om Stress og Trivsel færdige - jeg har måtte gå til og fra dem- dels fordi min hjerne allerede var på vej videre - dels fordi der var alt for meget jeg genkendte :(

I dag er det min sidste dag i 30erne og jeg føler mig glad og afslappet- afklaret med mig selv og mit liv.
Jeg har i dag søgt et job jeg rigtig gerne vil ha, vasket op og vil bruge resten af dagen på at smutte ned og købe ind til hjemmelavet wienerbrød (med spelt og smør naturligvis) til min fødselsdag i morgen.
En tur til skoven på cykel og et hurtig dyp i havet.
Et koldt glas rosévin selvom det er tirsdag ;)
og forhåbentlig tidlig i seng .








12. august 2012

Godt kød

I går kørte vi en tur sydpå og købte kød i gårdbutik og så lidt hos en god slagter.
Gårdbutikken var denne fine og jeg har skrevet før om deres gode frilandskød.
Lånt
Jeg købte  kyllinger fra Dalbakkegård - et virkelig godt produkt
 -ikke mindst da Netto her på det sidste ikke har haft nogle af deres velfærdskyllinger :(
Lidt frilands bacon, lidt hakket svinekød fra uldgrisene som sprang rundt ude på marken - ungerne var så nuttede. Jeg ærgede mig over at jeg ikke havde råd til at købe 10 kg hakket kød for til 75 kr kg var det virkelig en god pris for frilands oksekød og når man har set hvordan disse dyr har det -har jeg ingen skrumpler ved at vælge frilands frem for gaspakket øko :(

Vi kørte så længere syd på til en rigtig gammeldags slagter.
Flank-steakene hos Kirkebakken var desværre for dyre og for få til vores brug (fælles fødselsdag)
Maglebrændeslagteren er der ikke meget økologi eller friland over.
Til gengæld får man fremragende især kalve og oksekød.
Der blev indkøbt 3 store flanksteaks fra kødkvæg , en stor pose ben til suppe til 20 kr
(han kiggede mærkeligt på mig ;) -normalt er det mest ben til hunde de leverer)
samt en kæmpe ribeye steak på mere end 300 gram.

Hjemme stegte jeg bøffen og lavede en helt almindelig grøn salat med grøntsager fra haven- en mayo med bearnaise smag og et stort glas køligt rosévin.
Jeg kunne faktisk kun spise halvdelen af bøffen - den var skøn og velhængt,  men meget mættende og med langt mindre fedt end det som superbrugsen plejer at sælge.
Så der er koldt bøfkød til en salat til både E og jeg i dag - så en udgift på 75 kr til aftensmad 2 dage er faktisk ikke så tosset.

Men det irriterer mig !!
hvorfor skal en af de største superbrugser i Danmark primært sælge gaspakket kød?
Hvorfor kan jeg ikke få kalve eller okse knogler der.
Hvorfor er øko-kødet så kedeligt og dyrt.
Hvis man har råd til Øko kød så ser denne her hjemmeside forøvrigt spændende ud.

Vi har heldigvis endnu en uges ferie  så i dag står den på oprydning indenfor inden vi klart skal nyde det gode vejr.





10. august 2012

Lidt somme update

Sommeren 2012 burde ha overskriften " jeg burde klones!!!" ;)
Jeg synes at den på mange måder har været skøn, travl, social og dejlig- men den har også været søvnløs, fuld af bekymringer, frustrende, kold og kedelig.
Den har været præget af jeg har endnu færre penge end normalt
(Man skulle ikke tror at det kunne blive værre men vi har under 4000 kr til mad, transport, tøj, fornøjelser, telefon til 2 ) = at vi har spist mad op fra fryseren, hentet hvad der nu var i køkkenhaven.
 På en eller anden måde har det betydet at vores mad har været en del mere kedeligt end normalt.
Ikke forstået som at vi ikke har spist dejligt mad, for det har vi- men den har været mere enkel
-og ikke rigtig noget at skrive om.
Sidste sommer formåede jeg at komme virkelig på vildspor og startede august op med endnu mere fedt på kroppen :(
I år har vi igen igen spist alt for lidt kød og fisk og lidt for meget vegetarkost -inklusiv lidt ris og spelt mel en gang i mellem.
Men hey her er status quo :) jeg er stadig småfed -men ikke værre end før LOL
Jeg tror at det at jeg i år har spist masser af æg, ost og smør faktisk har gjort at jeg har kunne tåle mit halv vegetariske eventyr lidt bedre :)
Desværre er min blodprocent igen røget ned.
Efter sidste måneds blodbad- var jeg så mat i skoene at jeg havde de VILDESTE cravings efter rødt kød = jeg spiste oksekød 4 dage i træk (havde faktisk ikke råd til det men inviterende mig selv i byen den ene dag;) Det hjalp midlertidigt men jeg bliver nok nødt til at prioritere lidt Kraeuterblut som er det eneste jerntilskud jeg kan tåle og lidt mere kød .

Jeg har også været mere normalt fysisk aktiv- ikke fået gået helt så meget som jeg ville,
Men jeg har badet, cyklet og arbejdet intensivt i haven. Men hunden og jeg skal igang med de lange gåture da de også har en mega god indflydelse på humøret.

Desværre sover jeg i perioder stadig dårligt :(
Det skyldes nok en dårlig kombi af at mine bekymringer er ikke forsvundet og at sommerferiens dårlige vaner bare ikke er gode for mig.
Jeg er langsomt ved at trappe ned så jeg går i seng
og står op jævnt. Men igår overskred jeg min første søvn" udkald" at jeg slet ikke kunne falde til ro før kl 1 Valgte at stå op lidt over 7, selvom det er alt for lidt søvn- men det nytter jo ikke at sove længe - det forværrer bare alt. Så weekendens mål er i seng kl 22 og op senest 7.
Vi har en uges før datteren starter i 3 g og vi skal op kl. 6.
Så næste uge bliver en blanding af  min 40 års fødselsdag, fælles 40, 38 og 18 års fødselsdags fest samt tilbage til de gode vaner kaos= at lave madpakker og den slags.
Månedens tema er madpakker hos Rebecca Persson- jeg har printet den fine PDF ud til tøsebarnet
og satser på at hun bliver inspireret ;)
Det er ikke LCHF - men der er mange gode forslag imellem og som altid god og nørdet viden om miljø og sundhed.
Nu skinner solen- det er fredag jeg har en ansøgning der skal skrives, nogle bier der skal passes, et indkøb der skal laves samt det never ending have arbejde ;)
Så god weekend :)


7. august 2012

Bedste bønnesalat

Jeg er lidt hverdags ramt -og jeg burde klones så der var en der kun var i haven, en der sørgede for det derhjemme, en der var jobsøgende og en der kunne være social og hyggelig mor:)
-JA jeg er ret så træt og har ikke orket rigtig at passe online livet også :(

I går plukkede jeg dog en kæmpe kurvfuld grønne bønner og når man har spist alt for store, alt for grove og ret bløde frostbønner i måneder...så er friske nykogte bønner bare fantastiske.

I år dyrker vi både 2 slags grønne, gule voksbønner der skal plukkes unge, og lilla stangbønner som bliver mørkegrønne når man koger dem, men er så praktiske fordi man ikke skal bukke sig ned.
Nå ja og så har vi også hestebønner og borlottibønner :)
Hestebønnerne er de eneste man må spise rå - de er tidlige, nemme og smager af en lidt bitter ært.
Men der er bøvlet at høste; da de skal bælges og selve kernen skal også smuttes ud af en hård skal

.Alm grønne bønner sås i maj når det er lunt. Gerne i kasser så man kan plante dem ud når de er spiret,
 så slipper man for problemer med jordlopper og duer. Et lag champost/ kompost er godt som dyne -holder på fugten, giver næring i starten og hindres at bønneplanten vælter.
De elsker lunt og regnfuldt vejr. De skal plukkes mindst hver 2-3 dag i øjeblikket...
Fryses nemt. Bare nip dem og smid i kogende vand et minut - tag op og afkøl i koldt vand.
Lad dem tørre lidt før du løsfryser dem og senere smider i plastpose.

Grøn bønnesalat med 3 twists
Først køb frisk bønner ( store supermarkeder, gård butikker og grønthandlere har det på dennne årstid) eller pluk i haven :)
Det duer ikke med alm fine og mellemfine frost bønner.

  • Kog bønnerne i ca 5 min  i ret saltet vand

- de skal ha en smule bid, må ikke være bløde, men på den anden side heller ikke rå - grønne bønner giver de vildeste madforgiftninger rå eller letkogte !

  • Dræn bønnerne og smid dem i iskoldt vand

Fransk stil dressing

  • et skalotteløg( gerne banan)
  • 5 spsk oliven olie
  • 3 spsk æblecider-eddike
  • lidt frisk estragon 
  • 1 spsk god dijon sennep.
  • salt og peber.

Kør det helt fint og cremet i en minihakker eller med en blenderstav.
Hæld over bønnerne og lad det trække et køligt sted som ikke er køleskab ;)

Italiensk twist

  • Olie og eddike
  • lidt mindre løg
  • og gerne lidt hvidløg 
  • et par soltørret tomater 
  • frisk basilikum
  • blendes som ved den franske 
  • Drys med oliven eller pinjekærner.


Asiatisk twist

  • neutral olie ( feks macadamia olie)
  • citron eller lime juice
  • lidt soja
  • ingefær, hvidløg og chili
  • evt frisk koriander
  • drys med ristede sesamfrø


Tomat og bønne salat med mozzarella eller bacon.

  • Kog bønner og giv dem dressing
  • Bland med halve cherry tomater og lidt " syltet" rødløg.
  • Et bæger af de små mini mozzarella oste er kønne at drysses rundt og pyntet med basilikum.
  • Man kan i stedenfor osten - bruge  fint hakket stegt bacon
Resten af tiden er bønnerne fast " pasta" når vi får kødsovs
- faktisk foretrækker vi nu begge bønnerne, så der slet ikke er blevet kogt pasta som fortynding til datteren:)