29. juni 2012

Spar på penge eller kulhydrater

Efter en torsdag hvor det helt store nye budget skulle lægges og faktum stod bøjet i neon; Uden børnepenge er jeg ikke bare en fattig arbejdsløs- men også en arbejdsløs som hænger med røven i vandskorpen! (og jeg har hverken bil, ferier eller pension :(
Efter en nat søvn som for en gangs skyld ikke var god, 
kan jeg ikke sige andet end jeg VIL kæmpe for at det lykkes at spise ordentlig mad selv om økonomien er endnu dårligere end forventet.....
Ofte er tilgangen at så skruer vi lige op for stivelsen så længe man er fattig. 
Men helt ærligt !  
Sidste sommer skruede jeg ganske meget ned for protein og fedt og en del op for stivelse, yoghurt og frugt => at jeg pludselig var alt for tæt på et bmi 30 ! trods færre kalorier end i min alm LCHF kost. 
Det var selvfølgeligt forværret af at jeg blev ramt af en mega motionskrise !
(læs bare juli og august 2011).
Hvad gør jeg så ? (ud over at blive ved med at søge søge søge jobs.... svært er det i udkants Danmark uden kørekort mv) og med en stressprofil som ikke er hel god (endnu)
1) Lave madplaner igen, hvor det vi har i huset og (snart) i den store have, spiller hovedrollen. Retter skal genbruges (vi smider aldrig mad ud - men vi har ikke været helt så gode til at planlægge som før). Se bare den her uge Der kan godt komme lidt flere billigere retter ind uden at det går op i grød, tørret bønner og stivelsesmad.
2) spiser kartofler i moderate mængder - jeg synes ikke kartofler nødvendigvis er et onde  "Kartofler eller ej" Vi har masser af dem i haven og da vores øvrige grøntsager venter på varmen er udbuddet alt for lille til at jeg vil ignorer dem.
3) laver tingene fra bunden!
Yoghurt er meget billigere hjemmelavet end skyr. 400 gram skyr koster omkring 12- 13 kr  En liter øko sødmælk koster 9.50 i min rema - så selv om skyr har en bedre profil med hensyn til protein så er det bare al for dyr morgenmad, de dage jeg ikke spiser æg.
Flødeost

Jeg kan godt lide flødeost- men synes ikke at de økotyper jeg kan få er gode nok. Øko philadelpia er ikke så lækker og de andre er der smag i.Rigtig flødeost er lavet af syrnet fløde( cremefraise) som afdryppes og røres med salt.Det er nemt at efterligne derhjemme og langt billigere ;)
  • Øko Cremefraise 18 eller 38 % (Thises er bedst) eller blandning af typerne
  • afdryppes indtil flødeost konsistens ca 24 timer i skoldet gazestof.
  • og røres med salt  
  • Og evt smagsstoffer som hvidløg/krydderurter. 
Den holder godt i et syltetøjsglas og vil være mere gullig end den du køber, men det skyldes at økokøer, særlig jersey køer giver en mere gul fed mælk. Det er bare godt for dig :) Det er også billigere end købe flødeost.
Brød til teenageren- hjemmelavet spelt brød koster en brøkdel af købebrød. Moderen skal bare kunne håndtere at det er i huset ;) 

Kokosmælk er også billigere hjemmelavet 
4) Skrue ned for luxus; 
Defineret som mørk chokolade, uhæmmet mængder nødder og mandler, vin og kerne"brød"/mandelbrød. Der er så mange lækkerier på div lchf sider - men egentlig er det luxus, som man nemt kommer til at bruge for mange penge på. 
Jeg har en del mandler og macadamia nødder fra mit juni indkøb- de skal sættes på rationering.  Jeg skal tilbage til den gode balance med forskel på mandag- fredag eftermiddag og weekend. Vin og chokolade/lækkerier forsvinder ikke- men de skal bare NYDES i weekenden frem for nu -hvor de dukker op på triste dage, regnvejrsdage- travle dage Mandler og nødder max 25 gram pr dag-nok til at jeg stadigvæk har dem i min kost. 
5)Dankortet skal på ferie- jeg mister virkelig nemt overblikket over HVAD jeg køber når jeg betaler med kost. Så jeg har lyst til at hæve1000 kr og se hvor langt de rækker.
Jeg skal også prioritere at købe ind i FLERE butikker selv om jeg synes det er irriterende. MEN der er altså en del at spare når man kigger sig for. Dog må man indrømme at konkurrencen mellem discountbutikkerne er ret lille.... Men der forskel på priserne. Jeg skruer også lidt ned på økologien
Kigger mig for og læser lidt igen i
 -Rebeccas gode guide for Juni om økologi uden at flænse Dankortet.


NÅR jeg nu skruer lidt på brugen af de billigere kulhydrater, betyder det også at jeg bliver nødt til at huske den der forbandede motion ( himler lidt - det er jo min evige achilleshæl)
Men som der står på min computer skærm
Mark Sisson skriver ;)
Sprint once a week, lift two or three times a week, walk every day. It is that easy!


amen :)

28. juni 2012

Sådan bluffer aviserne dig

Eller sagt på godt dansk. Når sygdomsavisen over alle aviser (BT) skal sælge aviser har den godt gang i overskrifterne.Problemet er bare at der sjældent er nogle der gennemtjekker deres bombastiske overskifter.
NU dør du af proteinkosten etc.. og når morgenaviserne følger efter så kan man kun banke sit hoved i bordet.
Men dette  sveske ret simple indlæg belyser så godt hvorfor man ikke behøver at løbe skrigende bort fra LCHF( som forøvrigt slet ikke er en høj proteinkost !!!
Det er aldrig klogt at spise fedtfattigt og meget protein - det er en hel anden sag :)
Han afslutter med denne lidt interessante bemærkning;
"För övrigt kan det noteras att Walter Willett och medarbetare i Nurses Health Study redan 2007 kunde visa att kvinnor som äter mer protein inte har ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Fast dessa hade ju fyllt i upprepade enkäter och följts i 20 år. Och de var dubbelt så många. Tänk om jag hade erinrat mig det lite tidigare. "
Ellers har dagen budt på mange timers forfærdelig budgetlægning som endte med et skræmmende dårligt rådighedsbeløb. ...................................
Tro mig det er dyrt at være enlig på dagpenge- men det er endnu dyrere når ens børnepenge forsvinder i juli(august) og Su´en først starter i oktober.....
Så den står på sparemad og hjemmelavet mad og nok en del mindre LCHF lækkerier.... 
F eks er det slut med chokolade på hverdage og mere end 3 glas vin på en uge.
Mandelbød og den slags er luxusmad.
Hjemmelavet yoghurt og flødeost skal på bordet og en del mere grøntsager og æg fra haven.




20. juni 2012

Halloumi - love ;)

Efter jeg lavede madbandittens pizzabund med halloumi ost har teenageren plaget om flere retter med halloumi;)

Hvad er det så ?
Det er en halvhård fetalignende ost fra Cypern, som er nærmest viskelæderagtig i konsistens som rå. Den skal steges eller grilles -og serveres med noget der giver lidt pang, da den er ret mild i smagen.

  • Vi har spist den grillet som "bolle" i en burger - dejlig kniv og gaffel burger som ikke behøvede extra ost ;)
  • Vi har grillet den og lagt den i lag med grillet tomat, squash og pesto- smuk smuk forret/tilbehør hvis det bliver grill aften til Skt Hans.
  • Grillet med ærtedip som let frokost
  • I går som del af en squash lasagne - Havde skåret ost ret tyndt og stegt lysebrun -lagde den i lag med squashplader og ret tør kødsovs- et hit og så blev der sparet på kødet - da den mætter ret godt. 
  • Indeholder ca 20 gram protein pr 100 gram.
  • Grillet serveret sammen med porceret æg, lidt grillet tomat og bacon som luxus morgenmad.
  • I salat som erstatning for kød med god rød pesto dressing. OG rolig nu - vi har ikke spist halloumi ost hele ugen- bare samlet sammen af gode erfaringer i år og sidste år ;)
Må hellere smutte og få skrevet ansøgninger og læst blogs efter at ha været udrivillig computerløs et par dage og derfor kun sporadisk med på onlineverden ;)

17. juni 2012

LCHF snacks til sommerdrinks

Hvis det nu ellers bliver vejr til at sidde på terrasen...??
Hvor sommeren regnede væk sidste år -så startede den i år iskold og blæsende
(jeg har stadig vinterdyne !!!what the....???) og alt tør - indtil i nat
(Tak Vorherre for 18 mm-og så må varmen gerne indfri sig ikke ;))
Men uanset vejret så bliver jeg altid ramt af en lyst til kølige drinks og rosevin -samt salte chips når juni kommer.Nu er snacks jo ikke noget jeg dyrker vel ;) men man kan jo ligeså godt gøre det ordentligt.
Ud over de oplagte snacks som
Oliven, små bidder god pølse og skinke (tjek slagteren fra aalbæk(farre
-han laver de bedste mainstream øko spegepølser imo.
Små bidder ost evt lidt marineret grøntsager.
En god dip f eks en ærtedip med rå grøntsager
Madbandittens halloumi pizza (uden tomat men med hvidløg, krydderurter og lidt stærk ost- skåret i stænger som en slags hvidløgs brød.
Gode nødder, man kan købe en del færdiglavede, men de bedste er nu dem man laver selv.
Jeg prøvede en ny version i går;
1 pisket æggehvide
1 spk salt
chili, paprika, korrianderfrø, lidt hvidløg samt divs krydderurter fra haven fint hakket
en tsk honning
ca 200 gram nødder
Brug 1 slags af gangen- da mandler skal ha længere tid end f. eks macadamianødder.
Spred ud på bagepapir, undgå at få for meget af æggehviden med.
Bag ved 175 grader til sprøde og gyldne.
Egentlig synes jeg ligeså godt man kan udvide snacksene med lidt rigtig mad, feks lidt fyldte æg , lidt laks, lidt store rejer etc- på den måde bliver det lige pludselig til en af de vidunderlige tapasmåltider som er så hyggelige og så er risikoen heller ikke så stor for at man lige har ædt 200 gram mandler og en hel skål oliven  til en flaske rosevin ;)



15. juni 2012

NEMME småkager med arrowroot og mandler

Uden hvede, gluten, æg og kan også laves mælkefri- men klart bedst med smør.
Desværre er de ikke LOW carb ;) men jeg har længe haft lyst til at lave dem efter jeg fik Nourishing Traditions kogebogen.

  • 225 gram mandler
  • 115 gram smør eller kokosfedt
  • 125 gram arrowroot mel
  • 125 gram brunt sukker af muskovadotypen-gerne den lyse form.
  • 1 stang vanilie
  • et nip salt 

I en foodprocessor puttes mandler, vaniliekorn, salt og sukker og køres helt fint.
Tilsæt arrowroot mel og derefter smør og kør til det hænger sammen.
Lav 20 kugler som valnødder og pres med gaffel flade.
Bag ved 150 grader ca 20-25 min.

Virkelig sprød og ikke særlig sød småkage.
Vil også være skøn med lidt chokolade i eller lavet med andre nøddetyper.
Hvis man bruger pecan eller valnødder skal man reducere smøret lidt.
Ernæringsmæssigt ER der kulhydrater i - men arrowroot er en meget mavemild stivelse, som er ret interessant.
Grunden til at jeg ikke brugte et sødemiddel er at jeg synes det er svært at lave rigtig sprøde OG velsmagede småkager med sukrin. Der skal simplethen for meget i og så synes jeg ikke det smager godt :(
Hver småkage indeholder 10 gram fedt, 13 gram kulhydrat og 2 gram protein.
Men en gennemsnitlig småkage i samme størrelse typisk indeholder 15-20 gram kulhydrat når den er lavet med hvedemel.
Jeg har spist lidt af dem og jeg synes ikke mit blodsukker går amok, nok pga de mange mandler ;)
Arrowroot 
Er en hvid stivelse som stammer fra en sydamerikansk planterod.
Det bruges rigtig meget i USA og UK som dels babymad, dels i glutenfri bagning og som fortykning af frugtsovse og grød.
Det er enormt nemt at fordøje og er derfor godt for babyer og folk med svage mavesystemer.
Der hvor der især er interessant er at det giver en fantastisk flot glans til frugtsaucer og grød.
Det bruges også i is- men anbefales ikke til mælkesauce- da det bliver lidt slimet.
Det koster en bondegård i DK( op mod 400 kr/kg !!! men da jeg har købt 500 gram i Uk til en kgpris omkring de 63 kr/kg, synes jeg det var oplagt at prøve. Jeg er ret sikker på at jeg vil ha det på min hylde ikke mindst til at tykne stir fry og frugtsaucer hvor hverken majs eller kartoffel stivelse er rigtig god.

NU vil jeg krydse fingre for lidt vand hernede hvor det er rigtig rødt ....
Og bagefter vil vi gerne ha lidt varmere vejr TAK- det er da vildt med vinterdyne i Juni.
God weekend ;)


12. juni 2012

Masser af mandler

Mon ikke her er til mindst 3-4 måneder ;)
Jeg havde bestilt goodies fra England, blandt andet disse mandler som koster mindre en konventionelle-og så er de øko :)
Normalt er øko mandler ikke noget jeg køber - jeg har simplethen ikke råd til at prioritere dem -men med sådan en pris var det helt ok.
Rigtig god pris får man hvis man køber 10 kg, så næste gang skal jeg finde et par aftagere mere til at dele 10 kg, lige nu er det bare til mig, min mor og halsbåndmusene :)LOL
Så der kommer sikkert en del opskrifter med mandler i den næste stykke tid :)
Husk at sætte dem i blød
Jeg købte bla også macadamianødder ( rå men ikke øko), lækker mandelsmør, lidt chokolade ( Black and Greens med cherry- det er desværre væk allerede.....)
samt divs urteteer og Chia frø , Hvad er det lige man bruger dem til ? 
100 pund og man får fri fragt( skriv europe100)
-og det er bestemt ikke sidste gang jeg handler med dem.


8. juni 2012

Om at forvente noget skidt og så få noget godt....

Jeg er jo arbejdsløs..... og jeg har i perioder ikke været jordens bedste jobsøger (rødmer) Mistede lysten - "drivet"- stod stille- lavede overspringshandlinger den halve dag...." you name it"
I går var jeg kaldt til møde i akassen. Det er altid med bævrende hjerte- de kan jo faktisk smadre din økonomi totalt, hvis de ikke synes du er jobsøgende nok
-og ofte er det totalt spild af tid- 15 mins snik snak, som lige så godt kunne ha foregået pr mail/tlf... nogen gange med et stks virkelig usympatisk konsulentdame....
og så har man brugt 5 timers transport på det .... og en hel del penge, hvor kun en brøkdel bliver refunderet... Så det var med bankende hjerte jeg mødte op hos kassen igår -ikke mindst fordi den eneste aftale jeg kunne lave var et 3 timers inspirationsmøde....Jeg frygtede endnu en gang bull shit om cv, jobsøgning mv og så viste det sig at være et fordrag om Stress og positiv psykologi.
Jeg gik derfra meget mere bevidst om den cyklus jeg har været ude i de sidste 10 måneder. Med en tro på at jeg er på vej væk fra stress og udbrændthed - og en erkendelse af at det ikke er pinligt at brænde ud og at man godt må beskytte sig selv og "hele" før man skal videre med sin jobsøgning.
Det mest helende for mig har, klart været min køkkenhave- den har givet mening mens alt ellers virkede uoverskueligt.
For 2 uger siden høstede vi 13 kg honning

Selvom honning ikke ligefrem er Low carb, så er det alligevel fedt at vide at man med 50 000 biers hjælp har produceret en naturlig sundere sødemiddel.
 Let trætte tomatplanter der blev plantet ud alt for sent - men der er masser af blomster og små tomater så der skal nok komme tomater; 6 forskellige slags.
Auberginerne glæææææder jeg mig til- de skulle være velsmagende og sart rosa
- pebrer og chili kan man aldrig få for mange af.
Courgetten fortil har allerede baby courgetter så men lidt varme kommer der knald på.
5 juni spiste vi de første kartofler- bitte små men velsmagende.
Så der er masser af glæde sig over.
Så 1 stks køkkenhave har hjulpet til med at jeg ikke gik helkt i hundene, holder skindet på næsen økonomisk og masser af sundere grøntsager end det jeg ellers kan købe.
En 3 i 1 løsning der er langt sundere end et kinderæg.
God weekend

6. juni 2012

Nye kostanbefalinger en halv fed sejr ;)

I går kom der forslag til nye nordisk nærings anbefaling som de vist hedder på dansk.
Hos kostdoktorn synes de at det er en halv sejr.
Det betyder at anbefalingen for fedt, kulhydrater samt protein ændres lidt
Fedtet stiger fra max 25-35 % til max 40%
Det fedt der især stiger, er typisk nok det enkeltumættet
som bør udgøre 10-20 % af kalorierne (før 10-15%)
Mættet fedt fastholdes på 10 % ( ? )
Flerumættet fedt også  5-15 % (?)
Egentlig synes jeg det er fint nok at fedtet stiger (ligesom sidste år i Frankrig), men den der hovedløse fastholdelse i at mættet fedt er farlig, er deprimerende......
Det sjove er at jeg slet ikke kan få anbefalingerne af at spise margarine og vegetabilsk olie til at hænge sammen med, en flerumættet andel på 5-15 % ...margarine og de fleste vegetabilske olier er FU.
Olivenolie, macadamianødde og olie er overvejent EU og faktisk indeholder oksefedt også ca 40 % en EU  og svinefedt er overvejent EU med 48 % EU
Protein stiger fra 10- 15 % til 20 % - så i praksis levner det omkring 40 % til kulhydrater mod 55-60 % ... så lidt sker der - men desværre alt for lidt.
Egentlig er jeg ikke specielt interesseret i makro %.- da det ikke giver særlig meget mening i længden. Nogen gange har jeg en % fordeling på
25 % protein, 25 % kulhydrat og 50 % fedt - andre gange er det mere i omegnen af 20 % protein, 30-40 % kulhydrat og 40- 50 % fedt. Lidt alt efter årstid og lyst.
Kvaliteten af ens mad er langt mere interessant imo.
Maria har også skrevet lidt om de nye anbefalinger.
Så er der mere guf hos Marks daily apple- her har han gode svar til spm om ens højfede kostplan ;)

Isn’t all that fat gonna glom onto your arteries?”
That isn’t how it works. Atherosclerosis is caused by oxidized LDL particles penetrating the arterial wall, inciting inflammation, and damaging the arterial tissue. It is not caused by fat mechanistically attaching itself to the surface of the arteries like fat in a kitchen pipe. Also, it’s not like you eat some butter and that butter gets directed straight into your bloodstream. Your blood doesn’t have oil slicks running through it, or congealed droplets of grease gumming up the passageways. You are the product of millions upon millions of years of evolution, and I think our bodies can do better than trying to ape modern plumbing.
Response: “My arteries are not pipes. Fat is not solidifying in my blood like it can in the plumbing. Atherosclerosis is a complex process with dozens of factors beyond what’s in your diet, let alone the fat content.
“Isn’t all that cholesterol gonna raise your cholesterol?”
If I were a rabbit, sure. When you feed cholesterol to an herbivorous animal, like a rabbit, whose only encounters with dietary cholesterol occur in a lab setting, their blood lipids will increase and they will usually develop atherosclerosis. For many years, the “cholesterol-fed rabbit” was a popular model for studying heart disease and gave rise to the now-popular idea that dietary cholesterol also elevates blood lipids in humans (thus immediately condemning them to a heart attack, naturally). Except it isn’t the case. Save for a select few who are “hyper-responders,” the vast majority of people can eat cholesterol without it affecting their cholesterol levels. And even when dietary cholesterol affects blood lipids, it’s usually an improvement, increasing HDL and the HDL:TC ratio while leaving LDL mostly unchanged. As for where all that blood cholesterol comes from, we make pretty much all the cholesterol in our blood in-house, and dietary cholesterol tends to suppress endogenous cholesterol synthesis. Boy, between “staying local” and “only making as much as we need,” our livers are downright green. I bet our HDL is GMO-free and organic to boot (not so sure about those sneaky LDL particles, though).
Response: “Dietary cholesterol does not affect total blood cholesterol. In fact, when we do eat cholesterol, our bodies make less of it to keep our blood levels in balance.”
“Isn’t all that fat gonna make you fat?”
Fat doesn’t make you fat. While you can technically overeat enough fat calories to accumulate adipose tissue, thus getting fat, this is a difficult feat, for two primary reasons:
Fat is very satiating, especially when paired with low-carb eating. Grass-fed pot roast, ribbed with yellow fat, connective tissue, and ample protein is far more filling than some crusty bread spread with butter. You’ll eat a decent slice of the former and be done, but you could easily polish off half a loaf of the latter with half a stick of butter and still be hungry. Fat gain requires a caloric excess, and it’s difficult to achieve one going on a high-fat, low-carb diet.
Dietary fat in the presence of large amounts of dietary carbohydrates can make it difficult to access fat for energy, while dietary fat in the presence of low levels of dietary carbohydrates makes it easier to access fat for energy. Couple that with the fact that fat and carbs are easier to overeat together, and you have your explanation. In fact, studies have shown that low-carb, high-fat diets not only reduce weight, they also retain or even increase lean mass. That means it’s fat that’s being lost (rather than the nebulous “weight”), which is what we’re ultimately after.
Response: “No. Caloric excess determines fat accumulation, and eating a high-fat, low-carb diet is the easiest way to inadvertently reduce calories without sacrificing satiation or satisfaction. It also improves your ability to access stored body fat rather than lean mass, which is helpful for fat loss.”
But Dean Ornish/my mom/Walter Willet/the AHA/my doctor said saturated fat will give you heart attacks.”
They all may say that, and sound pretty convincing as they say it, but the science says differently. I tend to listen to the science, rather than what I think the science is saying:
  • A 2011 study found that “reducing the intake of CHO with high glycaemic index is more effective in the prevention of CVD than reducing SAFA intake per se.”
  • From a 2010 study out of Japan, saturated fat intake “was inversely associated with mortality from total stroke.”
  • A 2010 meta-analysis found “that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD.”
That looks pretty clear cut to me.
Response: “The most recent studies have concluded that saturated fat intake likely has no relation to heart disease, contrary to popular opinion.”
“Where do you get your energy?
I get my energy from fat, both dietary and stored body fat. At 9 calories per gram, fat is the densest source of energy. I’m not sure if you’ve noticed, but humans tend to store it on their bodies. That’s not just for show, you know. We actually store it in our bodies as energy for later, for leaner times, for when food isn’t available. Fat is the ideal energy source for life’s daily activities; walking, working, even going for a hike or a light jog all access the oxidative, or fat-based energy pathway. Carbs only really come into play when you’re doing repeated bouts of intense exercise, like sprint intervals or high-intensity endurance training. But for just about everything else? Fat is king.
Response: “Fat is the body’s preferred and most reliable form of energy, which is why we store excess energy as fat on our bodies. Unless you think we accumulate body fat just to make pants fit tighter.”
But isn’t fat totally free of nutrients? How do you get your vitamins if you’re eating all that fat?”
The richest source of natural tocotrienols (vitamin E), potent antioxidants, is red palm oil – a fat.
One of the richest sources of choline, a vital micronutrient for liver function, is egg yolk – a fat.
One of the better sources of vitamin K2, an oft-ignored nutrient involved in cancer prevention, arterial health, and bone metabolism, is grass-fed butter – a fat.
The best dietary source of vitamin D, a nutrient most people are deficient in, is cod liver oil – a fat.
See what I mean? Also, even when you’re cooking with a fat that doesn’t contain many vitamins, that fat is still going to improve the bioavailability of the fat-soluble vitamins (like A, D, E, K, K2) in the food you’re cooking.
Response: “Certain fats, like egg yolks, palm oil, extra virgin olive oil, cod liver oil, and grass-fed butter, are some of the most nutritious foods in existence. And without fat in your meals, you often won’t absorb all the nutrients that are present in other foods like leafy greens, since many of them require fat for full absorption.”
Doesn’t the brain run on carbs, not fat?”
Yes, the brain requires glucose. That is true. However, the brain is more of a gas/diesel hybrid. It can run on both fat and glucose. Ketones, derived from fatty acids, can satisfy the majority of the brain’s energy needs, sparing the need for so much glucose. You’ll still need some glucose, as the brain can’t run purely on ketone bodies, but you won’t need nearly as much. And, best of all, your brain will run more efficiently on a combination of ketones and glucose than on glucose alone.
That improved efficiency means you can actually function without food. Since you have ample brain energy stores on your body (even the lean among us have enough body fat to last for weeks), and a high-fat diet allows you to access that body fat for brain energy, you’ll no longer suffer brain fog just because your afternoon meeting went a little long and you missed lunch. Instead, you’ll enjoy steadier, more even energy in mind and body.
Additionally, your body, through a process know as gluconeogenesis, can make up to 150 grams of glucose a day – more than the brain even needs (roughly 120 grams/day).
Response: “While it’s true that the brain requires some glucose for energy, using fat-derived ketones as well can make the brain run more efficiently and reduce its glucose requirements. On top of that, your body can probably create more glucose than your brain even requires.”
Compared to last week’s grains post, there were fewer entries today, the simple reason being that while grains are hyped beyond belief, people have but a few scant – albeit robustly defended – justifications for fearing dietary fat. The backlash almost always revolves around the visceral fear of “fat.” It’s a scary word, after all, but it shouldn’t be. No one should fear something so vital to life, so crucial for nutrient absorption and hormonal function, and so delicious with roasted vegetables.
Hopefully, these responses will help curb some of that fear.






3. juni 2012

I min vitaminkurv findes der

Helle spurgte under forrige indlæg om hvad jeg selv tog af vitaminer og om man overhovedet kan få nok vitaminer fra mad ?
Mit svar bliver et tjahhh til det sidste.
HVIS du ikke er
gravid, ammende, barn/baby, teenager, ældre(+ 65), stresset, har skavanker
og du spiser kun hjemmeavlet øko grøntsager og frugt af gamle sorter,
spiser ALT inklusivt fede mælkeprodukter, indmad og fisk
og er ude i solen uden solcreme
- så ja måske...
Problemet er som udgangspunkt at vi ikke lever den livsstil vi er designet til.
Vi tilbringer ikke nok tid i solen, vi spiser ikke NOK mad, den mad vi spiser er forholdsvis forarmet; for mange tomme kalorier (læs mel, sukker, fedtfattig mælk, chips, alkohol)
Måden vores mad er dyrket på = færre vitaminer.
Måden vi tilbereder vores mad; når vi bager hurtige brød uden langtidshævning, spiser nødder og bønner uden at sætte dem i blød, når vi spiser mange fuldkornspasta og cornflakes/muesli, så sænker vi antallet af vitaminer vi kan optage (mere om gode teknikker til at hæve næringsværdien i vores mad)  Det samme sker når vi lader industrien overtager madlavningen.
Endelig er der problemet at, vi alle(næsten) har ting vi ikke spiser;
f eks er indmad og fisk/skaldyr udbredte ting som folk har det anstrengt med.
Andre er veganere( eller vegetar uden god indsigt i ernæring( sådan en har jeg selv været :( - hvis du skærer mælkeprodukter og melprodukter skal du også tænke dig om.
Du kan sagtens leve ude de 2 råvarer men du skal tænke dig om.
Læs også hvad speciallæge  i almen medicin Claus Hancke har at sige om kosttilskud og vitaminer

Min vitaminkurv bærer præg af at jeg er næsten 40 år kvinde, ikke er god til fisk og indmad- men ellers spiser forholdsvis variabelt og en del hjemmedyrket mad
(grøntsager, frugt, æg og honning ;) Min teenager er endnu mere fiskeforskækket og drikker ikke mælk men spiser gerne ost og rrrrrrrigeligt smør ;)
Hele året spiser vi Torskelevertran fra Nordic Naturals - den gør at mine stive led ikke gør ondt og jeg synker ikke langt ned mentalt ;)
Der findes en bedre fermenteret levertran hvor vitaminindholdet er mere koncentreret  Men efter at ha smagt den on the rocks til Weston A Price møde i London, måtte jeg konstatere at jeg ikke er viking nok til at tage den flydende.
Hvorimod den flydende fra NN er ok med mig og min fiskehader...
Jeg spiser næsten også altid Magnesium; fordi jeg er en anelse for god til optage kalcium.. og når jeg tager magnsium har jeg ingen kramper i ben eller menstruations kramper. Magnesium har også den fine bivirkning at man slapper af og har blødere afføring (farvel til forstoppelse ;)) Jeg tager den altid om aftenen.
Jeg bruger somregel den fra Biosym fordi den er billigst til prisen.
Men foretrækker egentlig citratformen fra solaray
Om efteråret- tidlig sommer supplerer vi med en multivitaminpiller ( better safe than sorry)Vi bruger Spektro
Vi spiser også extra D3 i den periode. Det varierer lidt hvornår vi begynder
- Hvis sommeren var som i 2011 så fra september eller omkring november/december.
Vi bruger den her med 35 ug fra DFI - egentlig tror jeg godt at vi kunne nøjes med 20-25 ug - da vi begge er en del ude i sol uden solcreme. (se også forrige indlæg om at få nok A og K2 sammen med D)

Jeg er desværre begyndt at få lidt problemer med mine hormoner.
Når vi bliver over 30 begynder der fleste kvinder at opleve en nedgang i progesteron. Ofte kan det betyde at man efter en periode også bliver østrogen dominant.
For mig betyder det, at selvom jeg bløde regelmæssigt og ikke har blødningsforstyrrelser, så bløder jeg meget og længe.
Jeg er ret pms :( og har også en uskadelig men irriterende fibrom(muskelknude) i min livmoder. Jeg kan holde fibromet nede og min pms acceptabel hvis jeg spiser Vitex samt tilskud af B6; om vinteren det her tilskud (fordi jeg får en del B vitaminer fra min alm vitaminpille. Om sommeren tager jeg en multi B kompleks i stedenfor.
Naturlig progestoren creme er et nyt tiltag, som jeg ikke endnu kan fortælle om effekten af ;) Men mere følger om det senere- og jeg forsøger også at gøre alt for at få min påvirkning af østrogen lavest muligt; dvs mest muligt økomad, ingen kemikaler i kosmetik og ingen plastik.
 Som back up har vi altid en god probiotika enten biokult eller NDS Panda
Ingen af os får antibiotika (det er år siden;) ) MEN hvis vi fik ville det være et MUST at tage en kur af probiotika i forbindelse dermed. Jeg bruger probiotikaen når min mave er i ubalance eller jeg er udsat for meget smitte.
Det sker at der ryger andre tilskud i kurven;
 f eks Rosenrod til min lettere stressede  datter, tangpiller (når jeg bliver bekymret om vi får jod nok ?- tranebærpiller når blærebetændelsen truer etc...
Jeg synes man skal tænke sig ret godt om når man tager høje tilskud af vitaminer, hvis ikke man har mod på at sætte sig ind i dem og deres synergieffekt- vil jeg anbefale man får en prof til at kigge på HVAD man tager, dog ikke ens praktiserende læge........
de aner som regel intet om kosttilskud eller vitaminer.
Man kan også melde sig ind I Rebecca Perssons sunde børn klub
- den burde med rette hedde sunde famile klub  :)
- for selv man ikke har små børn laver hun fremragende detektiv arbejde hver måned.
Ugens tema er om økologisk indkøb -  er alle pengene værd og det var det forrige om sund make up også.
Man har også mulighed for at stille spørgsmål kosttilskud, økologi og sundhed.