31. januar 2012

Sidste dag i Januar

Sikke en smuk afslutning på Januar. Frostvejr, solskin og blå blå himmel :)
Selvom jeg ikke er udpræget vild med kulde- så har de sidste på dage været en mærkbar forbedring - jeg har følt mig mindre depri og mere energisk- Både solopgang og nedgang har været så smukke og man kan endelig mærke at lyset er på vej tilbage.
Slud og regnevejr er bare ikke mig. I dag står den på god oksesuppe - med stivfrosne porre fra haven ;) og så skal vi prøve Madbandittens pandekager

Jeg blev ramt af total vidunderlig god karma- først fik jeg tilsendt en 100 kr sammen med nogle stofbind jeg havde købt. En sød slyngeveninde havde tænkt på min håbsløse økonomiske situation. Jeg var dybt rørt og det var dejligt at kunne smutte i brugsen og købe frisk grøntsager, piskefløde, rødvin og mørk chokolade. Alle ting havde været i mangel den sidste uge. Derefter fik jeg foræret en tur til London til Weston A Price årsmøde. Jeg glæder mig sindsygt til midten af marts. Det er vidunderligt at der findes så søde og gavmilde mennesker derude.
Så min oprydning i feng shui området "Hjælpsomme venner" - gav virkelig resultat :)
Bare der også snart ske noget i området "økonomi" og "arbejde". Jeg trænger snart til at se andre mennesker og føle at der er brug for mig.

Influenzaen er på vej siger SST - så måske er det alligevel meget godt ikke at være så meget ude i det virkelige liv ;)
Men jeg har ikke været alvorlig syg de sidste 2 vintre. Jeg er sikker på det skyldes at jeg er omhyggelig med mine D vitaminer. Jeg tager mindst 35 ug fra 1 September.
Og ja vitamin debatten kom rigtig igang endnu engang !!
Både Mkittekat og Rebecca smed et par gode indlæg op om hvorfor det ikke er så simpelt og unuanceret som TÆNK mv synes.
Jeg tager ikke selv multivitaminer hele året - det handler om en prioritering fra min side. Jeg vil hellere ha råd til ordentlig fiskeolie/torskelevertran samt probiotika.
Jeg spiser dog gerne Spektro multivitamin om vinteren. Ligesom jeg som regel også spiser en godt magnesium tilskud. Det fjerner de kramper jeg ofte har i benene.
I perioder kan jeg sagtens finde på at tage andre tilskud, feks har jeg haft god effekt af multi B komplex -i forbindelse med stress. Jeg har også brugt divs tilskud i forbindelse med et fibrom/ kraftige blødninger.
Men som udgangspunkt vil jeg gerne spise RIGTIG mad frem for en masse tilskud
- men nogen gange bliver man bare nødt til at ty til pillerne.






22. januar 2012

Dragens år- Feng Shui og andre sære ting

Overspingshandling nr 1 i dag :)
I morgen  er det kinesisk nytår; Dragens år begynder og jeg håber edder.... at det er et bedre år for mig end det foregående stillestående kanin år :(
Jeg er egentlig ikke den store alternative freak ;) ( jo på kostplanet)
Mine fødder er placeret i grønne gummistøvler, solidt plantet i mudderet.... men ind imellem har jeg BARE brug for at tro på at jeg IKKE selv er ansvarlig for alt i livet - at der er noget skæbne - noget energi som hjælper mig og at der findes mere mellem himmel og jord. Feng Shui har altid været ret sært og alernativt for mig- snuset lidt på nettet og der er en million mere eller mindre sære versioner.
Men i sommer da jeg holdt op med at arbejde; fik jeg endelig ryddet op i en hel masse bunker -og det overraskede mig hvor mentalt bedre jeg havde af det. Mit kontor som i årevis havde været fuldstændigt ufremkommeligt -grimt og mørkt - jeg havde siddet på en måde som generede mig vildt og gjorde mig træt....blev malet lyst og jeg fik fjernet utallige bunker,
MEN jeg fik ikke sat ting på plads....-Langsomt tiltrak bunkerne NYE bunker -og i morges slog det mig at jeg IKKE havde støvsuget- tømt skraldespand  i flere måneder.
Mit ellers fine nye kontor var igen blevet loseplads; ikke mindst fordi min datter sætter ALLE de ting( møbler mv) der ikke mere skal være på hendes værelse- tekrus med mug( ikke mine- men jeg nægter at rydde op efter hende) -værktøj der brude på plads -bøger der burde sælges... jo name it. En af de få bøger om feng shui som jeg kunne se mig selv i er Ranvitas Elsk dit hjem(ja den er meget lyserød og æstetisk ;) ) og hun slog virkelig hovedet på sømmet da jeg læste dette ældre blog indlæg om rod... Mit kontor ligger næsten udelukkende i mit karriere/ arbejdsområde - det er da påfaldende !!
Der hvor der næsten altid opstår rod (passiv rod) er i mine rigdomshjørner i flere forskellige rum...(og ja forøvrigt ligger mit rigdomsområde udenfor mit hus = i haven.....  så der måske ikke så mærkværdigt at det bare køre a h til lige på de 2 områder....
Jeg kan ikke se mit skrivebord for bunker af papirer der ikke er lagt på plads eller smidt ud - dimser der ikke har fundet en plads - mit hvide pap på bordpladen er nusset og med utallige kafferinge... det er bare ikke særlig æstetisk eller god energi- uanset om man tror på FS eller ej.
når jeg har lavet en del pligt ting i dag, og overlevet mandag- tirsdag som er travle og dumme dage i næste uge - så SKAL jeg ha taget hul på det kontor...
Ikke mindst krydser jeg fingre for at Dragens år bliver et fremgangsrigt og positivt år for den her " Løve med skorpion måne", "Vand- rotte", Ennegram 7 med 6 vinge eller hvilke alternativ kasket jeg lige tager på i dag :)
Lidt mere god karma fra universet modtages med glæde
God søndag.






18. januar 2012

Kulhydratreduceret madplan :)

Eller spis din fryser/køleskab tomt i Januar - februar
Som jeg skrev her er vi rigtig på røven i den her måned (og nok også de næste, med mindre miraklerne kommer flyvende)
Det passer så jo fantastisk god med vores projekt med at forbruge mindre
Der er bare ikke penge til meget mere end en dåse tomater og lidt frisk fløde hist og pist. Går jeg i panik ?- Låner jeg flere penge som jeg har svært ved at betale tilbage ???
NEJ jeg besluttede at følge Camilla Plums udemærket ide med at at få spist op her i de første måneder. Der er altid sære ting der forputter sig i fryser og spisekammer- mærkelig chutneys mv- ting man har fået foræret af velmenende mennesker etc. Derfor skrev jeg alt op der var i huset og lavede en 14 dages madplan. Den er ikke helt så LCHF som normalt- men fred med det ;)
Søndag den 15
Ribeyesteak med rodfrugt fritter og avocadodressing
Rest af bøf = frokost mandag
rest af fritter = morgenmad mandag
Mandag den 16
Kalkunbryst tandoori ( med hjl cremefraise) Dampet romanesco kål og chutney
Rest af kalkun =frokost onsdag
Rest af kål =morgenmad tirsdag
Tirsdag den 17
Risengrød kogt på kokosmælk evt med æbelmos
Surdejs pizzasnegle til sen aftensmad.
Rest af risengrød og æblemos = morgenmad som klatkager onsdag
Pizzasnegle =frokost til datter resten af ugen.
Onsdag de 18 
Bønnesuppe med grønkål og sprød chorizo
Rest af bønner= frokost evt som hummus.
Torsdag den 19
Lasagne med lchf pasta og ærter som tilbehør.
Rest ærter = morgenmad fredag
Fredag den 20
Forårsrulledej med rejefars og citrongræs- sprød salat og blommesovs.
Æblemos fra tirsdag med flødeskum og mandler.
Lørdag den 21
I byen :)
Søndag den 22
Hjemmelavet pølser med citron og chili- stegt i ovnen med rodfrugter og æbleketchup
Evt rest rodfrugt= morgemad mandag
Mandag 23
Parmasanpaneret kalkunbryst med porrer og gulerødder
evt rest kalkun i madpakke tirsdag
Tirsdag 24
Kødboller i tomatsovs med ærter
Onsdag  25
Stirfry rejer med kinagrøn og low carb nudler
Torsdag 26
Vegetar dag- nok noget med hvide bønner og ost
Fredag 27
Kalvecuvette med rodfrugter, ærter og svampesovs
lørdag 28
kødsalat fransk stil
Søndag 29
pølser med yorkshire pudding
Mandag 30
Kødsovs af resten af cuvetten

Der er så stadigvæk en gang rejer og 2 engelske bøffer i fryseren....
Jeg har en del rugbrød og speltbrød til datterens frokost
Mandler, lidt tørret frugt og 1,5 flaske rødvin forefindes heldigvis også :)
Men chokoladen er spist op!!! - måske en god lektie ;)
Smør er der ikke så meget af... hjælp !!!! ;) men kokosfedt og olivenolie er der fint med. Kaffe og te som altid- men vi løber nok tør for urte- og grøn te.
Morgenmaden er som altid baseret på gode æg - heldigvis er mine høns ikke gået med vinterferie.
En af de mere absurde oplevelser;
Jeg køber rigtig mange varer økologisk- ca 85-90 % - så det er sjældent jeg kigger på priser- men igår besluttede jeg at jeg ville IKKE købe øko pga de meget få mønter der lå i min pung:
15 kr for alm 1/2 l piskefløde vs 18 for øko
4 kr for alm dåsetomat vs 6 kr for øko
12 kr for et kg risengryn vs 36 kr ( omregnet) for øko !!!
Jeg fik et chok over de der risengryn... herregud normalt generer det mig ikke at betale lidt mere for mælk mv - men så stor en prisforskel giver ingen mening.








16. januar 2012

I nærkontakt med naturen

Sikke en vidunderlig weekend
Lødag ryddede vi op i vores skur og jeg begyndte at beskære buske med mit nye ørnenæb.
Det blev vel til 4 timers frisk luft inden nordenvinden slog mig ud, trods uldent undertøj
Jeg sov skønt og tungt efter 1/2 glas rødvin...
Søndag fortsatte jeg - var ude fra 11- 17 !!
Fik tændt et skønt bål og nød at rydde op, mens hønsene pludrede om benene og hunden jagede katten. Kl. 16  da det begyndte at blive mørkt, kunne jeg godt se at mit bål var alt for stort - så jeg hentede en kop te og trillebøren som stol og sad og stirrede ind i bålet.
Pludselig begyndte det at sne - mens solen gik ned med de flotteste røde og purpur striber.
Det var så vidunderligt at sidde der i pagt med mørket og naturen - spurvene fløj fra busk til busk i tusmørket- hønsene talte sammen inden de gik til ro -og bålet var trygt og varmt.
Den her vinter har været LANG og mørk- egentlig troede jeg at den ville være ok pga den manglende sne- men mørket, regnen og mudderet har gjort at jeg har været meget lidt ude, i forhold til normale vintre.
Jeg har fodret høns, gået tur med hunden ved frokosttid og hentet brænde ind. Skyndt mig ind når det begyndte at mørkne og mentalt være på vej i seng allerede ved 17 tiden. Hernede på landet er det MØRKT og jeg går ikke til noget / går ikke i byen efter 17 -så jeg er sjældent ude som jeg var i byen. Men det at IKKE være i kontakt med naturen gør også at min vinterdepression bliver værrer. Hver eneste gang jeg får taget mig sammen til at gå ved stranden, eller i skoven -kan jeg mærke at humøret får et boost.
Mennesket er ikke skabt til en hverdag uden grønt og kontakt til årstidernes skiften
-og det er ikke tilfældigt at haveterapi er en af de mest effektive midler mod udbrændthed og stress. Så der skal klart tændes lidt flere bål og prioritere lidt flere dage i haven. Foråret er på vej- trods truende sne og kulde.
Sidste år så der sådan her ud;
I år er der grønt med forår blomsterløg piplende op overalt  :)

14. januar 2012

Nørderi om pasta

Pasta med spaghetti har altid været studerenes hofret
-og jeg vil påstå at blandt de fattige bliver der spist en hel del pasta- da det er billigt, hurtigt og nemt.
MEN ud fra et lchf princip er pasta bare ikke smart.
Jeg savner det nu - ikke så meget smagen men mere det at lave en hurtig ret på ingen tid.
Jeg plejer at spise kødsovs med broccoli, grønne bønner, ærter eller spidskål. Og det er også fint nok. Men de mere cremede simple sovse fungere ikke på samme måde med grøntsagerne som erstatning.
Derfor blev jeg super glad for at se LCHF Danmark komme med en opskrift der lignede båndspaghetti.
Opskriften er god - synes både jeg og teenageren.
Jeg tror dog næste gang at jeg fordeler dejen på 2 plader da den blev lige rustik nok ;)
et nip salt ville også være fint.
Jeg synes opskriften er for stor til 2- men måske spiser vi bare mindre- jeg ville sige alt mellem 2-4 pt (4 hvis man spiser den som tilbehør) 2 hvis man er store teenagere eller mænd.
Rent ernæringsmæssigt giver 1/3 portion
277 kcal, 13 g Protein, 2 g kulhydrat :) 13 g fibre og 21 g fedt.

Samme mængde hj pasta med hvedemel, æg og æggeblomme =
397 kcal 14 g protein,70 g kulhydrat 4 g fibre og 6 gram fedt.

Det er tydeligt at man sparer mange kulhydrater og kalorier.
Man får et fint niv fibre og ja 3 x så meget fedt ;) - men skidt pyt det er jo fint nok.
Smagsmæssigt er den fin -som en lidt mere ægget hj pasta og den skal helt sikkert spises igen Jeg er spændt på at afprøve den i lasagne.

Og ja vi skal spise mere pasta lign/alt op i køkkenskabene, spisekammer og fryser- da jeg har begået en superdum fejl; Jeg indberettede mit dp kort lidt forsent = fik udbetalt dp for december i januar uden fradrag= dobbelt op (næsten) på skat.
Det var bare måneden hvor det ikke måtte ske, da vi havde mange udgifter, og et efterslæb på julen. Desværre har jeg efter 6 måneders dagpenge slet ingen opsparing/kassekredit -så de næste uger står den på smalhals, kedelig og lidt mere kulhydratrig mad. Det er ikke sjovt - men da jeg selv er delvis ansvarlig for det må vi bare bide tænderene sammen. Rødvinen og chokoladen er rationeret :) Heldigvis er hønsene flittige pga af den dejlige solskin.
God weekend.



10. januar 2012

Update på 1 uge

Ingen mavesmerter en hel uge !!!
Jeps 1. uge har været vidunderlig og mindre slem end forventet( mindre monotom end forventet)
Jeg har været positiv overrasket over hvor meget det betyder at få god fond/suppe i kosten. Det mætter langt mere end man tror og det ligesom beroliger ens ømme mave. Pludselig giver det mening at både okse og kyllingefond var blandt vores formødres husapotek ved dårligdomme.
Jeg skal helt sikkert i højere grad huske på at ha et lager i fryseren- ikke mindst når sommeren kommer- så giver det ikke så meget mening at stå og koge oksesuppe- så er det rarere at ha det på frost. Det løfter altså også en kedelig kødsovs op :)

Mine Bio Kult kom sidst på ugen. Jeg tager 2 stks pr dag. Om morgenen, en times tid før jeg spiser morgenmad - jeg er ikke så sulten og skal ikke ud af døren så i øjeblikket, så jeg spiser sjældent før en times tid Og så om aftenen inden sengetid.

Jeg har eksperimenteret med 24 timers yoghurt og jeg har ingen reaktion haft på det - så det er rart med lidt yoghurt hver anden morgen. Creme fraise er også ok- har ikke prøvet med alm sødmælk endnu- lever fint med mandelmælken.

Jeg har faktisk også afprøvet 1/2 speltbolle, 2 gange ;)- begge dele slap jeg godt fra...hvorimod lidt kage på hvedemel gav den vildeste oppustethed(men i det mindste ingen hyppige toiletbesøg eller smerter) Så måske kan spelt igen blive hygge/ social mad i små mængder.

Chokoladen er stadig hyppig som lækkerhedsfaktor i mit liv
- lidt pms -depri over januar og arbejdsløshed gør at jeg bare skal ha noget.
 Men hey 20 gram 81 % chok er et fint nok fix for mig :)

Jeg har også fået gået næsten hver dag et sted i mellem 46-,90 min - det er godt nok skønt :)

Tjek lige Madbandittens fine indlæg om start på LCHF 
Meget enig med hende og hendes tilgang.




6. januar 2012

Camilla Plums Mit skandinaviske køkken

Jeg har brugt nogle af juledagene på at læse Camilla Plums nye værk.
Bogen er oprindeligt skrevet til det amerikanske marked. Det betyder at den er meget grundig og detaljeret - men det gør bestemt ikke noget :) Da bogen ikke kun handler om det mere genkendelige sydskandinaviske køkken - stifter selv en madnørd  som undertegnet bekendtskab med nye opskrifter og råvarer. Den er ret tekst-tung, men som altid en fornøjelse af læse Mutter Plums skarpe pen. Opskrifterne er ind imellem gen- gangere fra nogle af fruens øvrige bøger - men hvorfor ikke???
Layout mæssigt synes jeg klart at det er en af hendes mere vellykkede bøger. Det er både en bog man kan forære sine madnørdede udenlandske bekendte og selv ha lyst til at stå i bogreolen.
Den kan fåes til vidt forskellige priser- set billigt hos Netto på landet og til 250 kr hos boghandleren.
Min eneste anker er at CP skulle tage at få læst lidt Weston A Price, omkring fedt og særligt mættet fedt. Hun er jo ellers ikke fedtforskrækket, men hun har lige et par lidt for politiske korrekte bemærkninger/ ja ukorrekte rent forskningsmæssigt, særligt i mælke- og kødafsnittet. Det er lidt ærgeligt, da jeg ellers synes den er lysår bedre end FDBs Ny nem nordisk mad. For selv om CP ikke laver LCHF mad så laver hun real foods mad i bedste stil.
5 ud af 6 *

Her på maven planen går det godt - har prøvet lidt 24 timers fermenteret yoghurt og det giver ikke bøvl :) så i aften skal der også et glas rødvin til :)

4. januar 2012

Dag 3 og lidt om laktose

I dag er det dag 3
- og selv om jeg ikke har været helt så standhaftigt som ønsket, så går det godt.
Jeg har ingen smerter haft i 56 timer- kun et udbrud af tynd mave(efter 4 pligt småkager) og kun lidt extra luft i maven...

  • Jeg HAR spist æg til morgen
  • Jeg har spist masser af oksesuppe til frokost .
  • Jeg er faktisk blevet ret hooked på oksesuppen med grøntsager- det er slet ikke dumt her i januar. Det mætter forbløffende meget og fornemmelsen af den geleagtige (når den er kold) suppe virker helende på maven. Jeg har også brugt suppen i aftensmad; kødsovs og porrestuvning. 
  • Jeg har ikke brugt mel- udover en spsk rismel i går.
  • Jeg venter på at få min biokult fra UK, så den har stået på hjemmelavet beet kvass og lidt fermenteret gulerødder i stedenfor.
  • Laktose fri ??- nej ikke helt.

Jeg har ikke spist yoghurt eller sødmælk. Jeg har brugt mandelmælk i smothies og til en porrestuvning, dog sammen med fløde. Jeg kan ikke blive helt gode venner med ren mandelmælk i mad/kaffe. Kokosmælk i kaffe er dog mere sjovt.
Men at skære ned på laktosen er også ok (ikke mindst da jeg forventer at det kun er en midlertidig intolerence-sidst gik det væk igen)
Her er en oversigt over laktose indholdet i mælkeprodukter.
Da det er opgjort pr 100 gram kan man godt få tanken at fløde ikke er så meget bedre end mælk.(4,5 i mælk vs 3,2 gram i fløde)
Men da man typisk vil bruge mere mælk er det ikke helt korrekt.
I porrestuvningen ville jeg typisk ha puttet 2 dl sødmælk i = 9 gram laktose. I går røg der godt 1 dl piskefløde 3,2 gram i hele portionen . Dette er ikke noget der generer mig. Det samme gælder kaffen- jeg er glad nok for max 0,5 dl piskefløde( 1,6 gram) i en mega kup kaffe - hvor der skulle mindst 1- 1,5 dl ( 4,5- 6 gram) sødmælk til.
Syrnet produkter er typisk bedre end drikkemælk, men det er kun moderat nedsat laktose i færdigkøbt yoghurt fordi man ikke syrner længe nok. Så det er langt bedre at lave hjemmelavet yoghurt som du lader syrne mindst 18 timer- (24 timer er optimalt), det samme kan du gøre med cremefraise så er du kun nede på spor af laktose frem for ( 3,1-4 gram)
Min datter har i mange år været moderat laktose intolerent, så egentligt er det ikke ukendt område. MEN hun har bare fravalgt de fleste erstatnings-mælke, hun har levet med lidt fløde og creme fraise hist og pist. Hvis hun er i balance kan hun sagtens klare en pt. vanilje is eller en kop kakao. Hendes grænse er somregel omkring 12 gram pr dag.
Og da hun primært spiser ost og smør (kun spor af laktose) når hun sjældent derop.

Ja jeg ved godt at man kan købe laktosefri mælk og fløde. Men jeg synes ikke at det smager godt nok, det er dyrt og ikke økologisk. I Sverige har de dog et langt større udbud.

Og ja jeg kunne også lade være med mælken- men jeg er bare den slags person som synes at mad uden fløde, yoghurt og cremefraise er ret kedelig. Jeg HAR forsøgt både at leve vegansk ( BIG MISTAKE) og palæo og jeg skal altså ha især lidt syrnet eller fed mælk for at være godt tilpas.

2. januar 2012

Genopbyg min mave diæt- eller GAPS diet

Er en kostplan som er udviklet af Dr Natasha Campbell-McBride, MD, MMedSci (neurology), MMedSci (human nutrition) i 2004. 
Hun opdagede at når hun arbejdede med børn med autisme, ADHD/ADD, depression og andre pykiske lidelser - så var der altid en eller anden form for fysisk ustabiltet/ sygdom samtidig. Alle havde en eller anden form for allergi, eksem, svampeinfektion, mavebøvl,  spiseforstyrelser mm.Børnene(og voksne) har en unormal mave-tarmflora.  Den er ødelagt allerede fra fødslen, da deres mødre ofte også har haft en ubalance 
- pga manglende amning,massive mængder antibiotika,vacciner  p-piller, og de toxiner vi møder i en moderne verden.
For nogle børn resulterer den i så dårlig tarmbalance at hver gang de møder toxiner, så reagerer de voldsomt. Det kan være simple stoffer som gluten og kassein som mennesker med god tarmbalance sagtens kan tåle - mens den for disse mennesker er gift. Ideen om en forbindelse mellem tarme og hjerne er slet ikke ny. Hippokrates (460-370 fvt),  sagde alle sygdomme begynder i maven/tarmen! 
Læs mere nørdet om det her 


Hvad er kostplanen så ? 
Den er inspireret af en anden kendt mave diæt SCD (Specific Carbohydrate Diet) som i årevis har hjulpet folk med kroniske tarmproblemer.
Den er delt i ;  en intro GAPS og en mere langvarig kostomlægning.

IntroGAPS 
handler om at hele tarmen og genskabe tarmens balance.
Den har forskellige stadier - som man selv bestemmer hvornår man skifter i mellem.
  • Dagen starter med et glas vand med stuetemperatur og en god probiotika. Bio kult er den som Gaps anbefaler men man kan også bruge Udos choise eller NDS ( Læs mere om valg hos Mkittekat blog)
  • Kød eller fiske fond/suppe (se opskrifter her) er central. Man anbefaler det til alle måltider. 
  • Man må tilsætte flg grøntsager; løg, gulerødder, broccoli, porre, blomkål,courgettes, vintersquash, pumpkin mm -men man bør holde sig fra meget fibrerige grøntsager som de øvrige kåltyper og bladselleri.
  • Kødet fra suppen samt fisk må tilsættes. Man må godt fjerne det værste fedt - men generelt bør suppen være ret fed.
  • Probiotiske tilskud, safter fra mælkseyrede grøntsager( beet kvass, grøntsager og saurkraut. Opskrifter herValle og evt hjemmelavet yoghurt. Små skefulde fra starten.
  • Ingefær, mynte og kamillete ( evt med honning) mellem måltider)
2 stadie
  • fortsæt med suppe, mælkesyrede grøntsager og teer.
  • Tilsæt æggeblomme som kun lige er gennemvarm men stadig blød i suppen.
  • Når det er ok - brug hele æg hvor hviden er stiv men blommen blød.
  • Begynd med at lave kød og fiskeretter( stuvninger) hvor man ikke bruger krydderier men protein, fond og grøntsager) Fedtindholdet skal stadig være rigtig højt.
  • Fermenteret fisk og ghee må også introduceres.
3 stadie
  • Avocado
  • nøddesmørpandekager af nødder, squash og æg
  • Stegt æg
  • Grøntsagerne fra de mælkesyrede grøntsager
4 stadie
  • Stegt kød 
  • Jomfru oliven olie
  • Friskpresset grøntsags juice-  gulerodsjuice som start
  • nødde/mandelbrød
5 stadie
  • æblemos eller bagt æble
  • rå grøntsager som agurk og salat
  • Derefter andre typer grøntsager
  • Frugtsaft (minus citrus)
6 stadie 
  • frisk frugt
  • bagte ting med nøddemel og tørret frugt

GAPS diæt 
  • Undgå al sukker, gryn og  kartofler, søde kartofler og pastinak mm. Efter en periode (år !?) kan nogle tåle glutenfri gryn og nye kartofler mm.
  • Ingen alkohol ( ud over lidt god vin)
  • Ingen drikke mælk, men hårde oste, smør og fermenteret mælk som yoghurt og creme fraise er ok for de fleste - for nogle er det dog KUN fåre og gedemælk der duer og særlige følsomme kan slet ikke spise mælkeprodukter. Det skal være rå upast. mælk.
  • Ingen frugtjuice med mindre du SELV har presset den.
  • Tørret bønner er generelt svære at fordøje - grønne bønner og små hvide bønner som du selv har udblødt og kogt er dog normalt ok.
  • Kaffe og stærk te er normalt ikke anbefalet.
  • Soja produkter og alle produkter der kommer ud af en pose, boks eller dåse bør undgåes,
  • 85 % af din kost skal være æg, kød, fisk, fedt, nødder og grøntsager.
  • Masser af fedt fra kød, fisk, olivenolie, kokosolie og ghee.
  • Fortsæt med supper med masser af gelatine i 
  • Lever og indmad er supersundt og bør spises hver uge.
  • 2-3 æg pr dag- helst let kogte/stegte så blommen stadig er blød.
  • Masser af grøntsager af bedste kvalitet- både let dampet og rå.
  • Frisk frugt- velmodnet, lokale typer og i sæson. Avocado.
  • Nødder - kun sat godt i blød ( og evt tørret)
  • God kvalitetssalt- havsalt som ikke er bleget og tilsat kemikalier.
  • Hvidløg hver dag 
  • honning som ikke er opvarmet- honing fra dit lokal område er bedst.
læs mere her

Kan jeg så det ????
NEJ -det er simpelthen ikke realistisk for mig at køre en så striks en plan.
Men jeg bruger helt sikkert dele af den da min tarm skal op og kører igen - jeg er lidt i tvivl om jeg også har psykiske men af min dårlige tarmfunktion- men ukoncentret, stresset og let depressiv er jo altid tegn man bør tage alvorlige.
  • Jeg har bestilt bio kult hjem
  • Jeg har gang i en masse nye fermenterede grøntsager og en beet kvass som er drikkeklar. 
  • Jeg har en masse oksefond kogt på okserhaler i køleskab/ fryseren( jeg tåler ikke kylling og fiskefond og mig er lidt problematisk) Regner med at lave en grøntsags/kød suppe hver dag til frokost -og evt også lade det indgå i aftensmad.
  • Æg har vi stadig rigeligt af ;)og de er en del af morgenmad.
  • Jeg har lavet en ny omgang mandelmælk ( til de situationer jeg savner mælk- feks i kaffe og smothies)
  • Jeg skriver dagbog og noterer reaktioner.
  • Jeg begrænser i første omgang laktosen til kun at spise smør og ost 
  • I næste uge eller om nogle dage skal der gang i hjemmelavet yoghurt og cremefraise. I juledagene har jeg ikke reageret på ost, smør og fløde)
  • Jeg er mel og grynfri- men ikke nøddefri
  • Frugt ???- tjah jeg spiser meget lidt frugt- men banan har min mave været glad for så det tror jeg at jeg fortsætter med. Æbler og abrikos er andre frugter jeg trivse med.
  • Chokolade og alkohol?? ingen af delene reagere jeg på :) - men jeg skærer kraftigt ned på det.
  • Kaffe og sort te- nedskæring frem for afsavn- jeg kan godt lide urteteer så det er ikke et problem. Men min ene kop kaffe kl. 10 elsker jeg :)
  • Stegt kød mm fortsætter jeg med.
  • Vælger grøntsager med omhu.
Der er rigtig mange ude i blogssfæren som har eksprrimenteret med GAPS
Healthhomehappy 
cheeseslave
thenourishinggourmet