29. december 2010

Sødmælk er godt for dig ;) også selvom du er økologisk bevidst forbruger

Ind i mellem undres jeg over at mejerierne i DK ikke bruger forskningen mere mht at markedsføre deres produkter. 
Thise er så fedtforskrækket, at alle deres nye produkter er kalkvand med smag.....
Hvis man som jeg gerne vil ha jerseymælk, så er der kun minimælk til folket hos Coop.
I Irma har de dog en maxi-jerseysødmælk (men da endelig ikke i 1 liter karton)
og stakkels os der har langt til en Irma :(
 Naturmælk laver en biodynamisk gårdmælk med varieret fedtprocent, men den er desværre lavet af sortbroget malkekvæg.

Men ny forskning viser gang på gang at mælkefedt ikke er problematisk ... tværtimod.
Researchers found that patients who ate the most dairy fat, from things like cream, whole milk, and butter, had a 60% lower risk of developing diabetes than patients eating the least dairy fat

Kilde   
Helten er en såkaldt trans-palmitoleic fedtsyre 
-husk det navn det bliver det nye sort....;)
Jeg har før linket til forskning som peger på mælkefedt som uskadeligt og ind i mellem gavnligt...Spis mættet fedt til dine grøntsager er bedre end at spise fedtfattig mælkeprodukter, hvis man vil nedsætte risikoen for hjertekar-sygdomme, viser en  større svensk undersøgelse.
Så man undres over at de såkaldte bevidste økologiske forbrugere, gang på gang bruger deres penge på de fedtfrie versioner, som mangler vitaminer og og smager som kalkvand. Politiken

Når man vælger mælk så husk; Spis mælkeprodukter i en så oprindelig version som muligt, så vælg ; 
  • Rå ubehandlet først (kan være svært i DK - medmindre du kender en ko eller ged)
  • Økologisk - er næsten aldrig homogeniseret (medmindre du vælger arla) - men desværre pasteuriseret. Indeholder sundere fedtsyrer mv, fordi køerne SKAL på græs i perioden april-november
  • Brug altid fuldfede versioner; rigtig sødmælk, rigtig creme fraise og fed ost - aldrig let eller skummetmælks versioner.

23. december 2010

God jul

God jul -lad 2011 blive året hvor fedtskatten endelig falder med et stort brag :)

og kig på sidste års indlæg om at overleve ved julebordet
http://fede-tider.blogspot.com/2009/12/god-jul-og-lidt-tips-til-at-overleve.html

jeg tror nu at jeg starter på en frisk til januar og bare nyder en småkage eller tre- smørbagt naturligvis

7. december 2010

Vegetar på LCHF ????

Ja da - men nok ikke veganer.
Som gammel vegetar er jeg stadig glad for mange af mine gamle grønne retter og kogebøger.Jeg kan i dag godt lide kød; ordentlig kød der har gået på grønne enge og spist det dyr nu engang skal spise-ikke fabriks kød.Jeg er såment heller ikke overbevidst om at det er så klimaproblematisk
at være glad for kød (for klimaregnskab handler for mig om mere end mad...)
og jeg køber slet ikke den med at kød er usundt- måske for nogle- det er helt individuelt.
MEN når man gerne vil spise godt kød -så har jeg bare ikke råd til at spise kød hele tiden og så smager mange vegetarretter rigtig godt :)
MEN der er faldgruber
Først og fremmest 
Husk at få protein nok 
Hvis man satser på at få 20-25 % af ens kalorier fra protein som nyere forskning peger på er optimalt- så skal der arbejdes med mange proteinkilder i det daglige. Det kræver også omtanke når man spiser kød og fisk -men endnu mere som vegetar. Når man ikke spiser nok protein, er problemet oftest at man bliver mere lækkersulten og får mere lyst til nemme kulhydrater.


Kød og fisk i rå version- tørrede bønner bliver til dobbelt så meget i vægt;
  • 100 gram fisk(torsk) 18-19 gram
  • 100 gram mager oksekød 20-21
  • 100 gram kylling 18-19 gram
  • 100 gram rejer 24 gram
  • 100 gram æg ( 2 små) 12-13 gram
  • 100 gram skyr/kvarg 11-12 gram
  • 100 gram ymer 6 gram
  • 100 grm hytteost 12 gram
  • 100 gram alm ost 45 % 25 gram
  • 100 gram ærter 6 gram
  • 100 g tørred bønner 21 gram 
  • = til 200 gram kogte bønner
  • 100 gram mandler 20,5 gram
- så i virkeligheden er der nok "kun" omkring 11 gram protein pr 100 gram kogte bønner
Det viser med al tydelighed at der skal æg og evt ost ind i en vegetarkost for at få gode kilder.
Pas på de hvide kulhydrater
Væk med stivelse fra kartofler i store mængder, fra pasta, brød, mel og hvide ris. Undgå sukkerholdige ting. 
Mange vegetarer er i virkeligheden Starchtarians mere end de er vegetarer! 
Pas også på meget frugt især tørret og juice. 
Grove gryn??? - nogen vil synes de er dejlige i små mængder -andre at de slet ikke hører til i en LCHF kost-Jeg ville undgå mest muligt.
Undgå at være veganer
Det er simpelthen umuligt at være LCHF som veganer. Man kommer nemt til at mangle massere af vigtige vitaminer og andre stoffer i ens kost - f eks omega 3 (i DHA OG EPA versionen) - de findes lidt i græsopdrættet æg (læs økoæg).  
OG det er svært at undgå alt for mange kulhydrater i en veganerkost.
Da Weston A Price rejste rundt og kiggede på oprindelig folks kost - fandt han ikke et eneste veganersamfund- alle folk spiste en eller anden form for animalsk mad -ikke nødvendigvis kød, fisk,mælk og æg allesteder. MEN alle steder havde man en eller anden kilde fra dyr. 
Tjek det ud=
Den her blog er hovedsaglig vegetarisk lowcarb- meget svensk men viser at det KAN lade sig gøre...
Birgittas mad kan også være grønt 
Der findes masser af dejlige vegetarbøger på biblioteket
-kig på dem med nye øjne; ud med sojamælken og det hvide mel 
-men brug dem gerne til variation af tilbehør.
En af de gamle grand old green ladies er Kirsten Skaarup
- jeg har virkelig brugt flere af hendes bøger i årevis- de er godt plettede og skæve :)
Hun har i dag en blog hvor hun prøver at sælge budskabet om kødfri fredag 
(lige fredag vil jeg nu helst ha kød eller fisk ;) 
- men hun har rigtig fine opskrifter -så kan man jo altid spise et stykke kød eller en klump smør til ;) hvis man synes det er for grønt.